Sophiastipendiet

AI i samhällets tjänst
Gå till nominering Se video

Roboten Sophia är ett av många exempel på hur artificiell intelligens gått från att vara framtid och science fiction till att vara här och nu. AI håller på att förändra förutsättningarna för vår vardag, för hur vi arbetar, bor och reser – till och med hur vi umgås. Det är ett skifte som pågår just nu och som kommer att påverka hela mänskligheten.

 

Frågan är: Vilket sorts AI vill vi ha? Vilka är möjligheterna och hur undviker vi riskerna? Forskaren och författaren Max Tegmark kallar detta den viktigaste konversationen i vår tid.

Sophia bidrar till att väcka nyfikenhet och tankar hos människor över hela världen. Det vill vi på Bisnode ta vara på. Vi väljer att se möjligheterna med AI och smart data – inte bara för oss själva utan för samhället i stort. Vi tror att AI kan bidra till att lösa, om inte alla, så i alla fall några av de samhällsutmaningar vi står inför – socialt, miljömässigt och ekonomiskt. 

Därför har vi instiftat Sophiastipendiet där vi belönar en svensk person, ett företag eller en organisation som på ett påtagligt sätt bidragit till att lösa en samhällsutmaning med hjälp av AI. Stipendiet uppgår till 50 000 kronor och delas ut årligen.

Sophiastipendiet delades ut första gången i mars 2019.

Stipendiets jury

Juryn består av:

  • Ashkan Fardost, föreläsare, debattör och investerare
  • Fredrik Löfgren, robotutvecklare, AI-expert och föreläsare
  • Åsa Uhlin, Veckans Affärer
  • Sofia Breitholz, Reach for Change
  • Eric Wallin, VD Bisnode Scandinavia
  • Magnus Unemyr, AI författare, föredragshållare, konsult