Nyheter

Här är superföretagen som står för tillväxt och nya jobb i Sverige

för mer information kontakta - 21 nov 2015

496 företag kvalar in på Bisnodes lista över Sveriges Superföretag 2015. Dessa företag är inte sällan doldisar som står för en stor andel av tillväxten, utvecklingen och de nya jobben i Sverige. 

Bisnode har i elva år utsett Sveriges Superföretag enligt en rad komplexa kriterier. Listan har varierat under åren. Efter börskraschen 2008 försvann många av de större, exporttunga industriföretagen, och leverantörer av företagstjänster och IT-företag tog över. Men nu är svenska industriföretag tillbaka på topplaceringar. 

– Under de senaste två åren har vi sett mycket starka prestationer från industrisegmentet. Trettio procent av de företag som tillkommit på listan under de senaste två åren är industriföretag, det är en fantastiskt stark ökning, säger Per Weidenman, chefsanalytiker på Bisnode. 

Mariestadsbaserade Mann Tek har varit Superföretag nio år i sträck. Det är de helt ensamma om. De är dessutom ett av mycket få industriföretag som höll sig kvar även under börskrisen. 

– Vi har en oerhört stark företagskultur, vi jobbar mycket nära våra kunder och vi får mycket inspiration och kunskap från vår internationella verksamhet, säger Markus Bäckström, vd för Mann Tek, om deras mångåriga status som Superföretag. 

Superföretagen utvärderas dels på relativa kriterier så att alla branscher jämförs på för branschen relevanta prestationer, dels på Superkriterierna: de samlade resultaten under en fyraårsperiod. Med andra ord är det exceptionellt framgångsrika, stabila och hållbara företag som finns på listan. 

Med underlag av den omfattande undersökningen formuleras sedan Framgångsrecept och Superprognoser, för att andra företag ska kunna lära sig av Superföretagen. 

– Framgångsrika företag är inte framgångsrika av en slump, det ser vi tydligt. 

De här knappt 500 företagen, och kanske tusen till som är alldeles utanför listan, står för omkring 20% av alla nya jobb i näringslivet. Det är en framgångsrik grupp företag som spelar en mycket större roll än vad vi trott och förstått, säger Weidenman. 

Ladda ner rapporten

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyhetsbrevet vänder sig till alla med intresse för tips, trendspaning och inspiration inom smart data.