Nyheter

Kommuner och landsting leder utvecklingen mot förnybara bränslen – men lång väg kvar till målen för hela landet

09 maj 2017

Varberg, Stockholm och Botkyrka är kommunerna som ligger längst fram i Sverige med sina fossiloberoende fordonsflottor. Kommuner och landsting leder utvecklingen på området, men för att uppnå målen till 2030 måste omställningen gå snabbare för alla. Detta enligt färska siffror från den åttonde Miljöfordonsdiagnosen.

Rapporten Miljöfordonsdiagnos 2017, framtagen av Bisnode och Miljöfordon Sverige, visar överlag på en positiv utveckling mot en fossiloberoende fordonsflotta hos kommuner och landsting. Både vad det gäller personbilar och lätta lastbilar. Skillnaderna är dock stora. Hos de bästa kommunerna och landstingen är 9 av 10 bilar fossiloberoende medan snittet är 3 av 10 hos kommuner och 4 av 10 hos landstingen. För Sverige i stort är snittet 6 av 100.

- Utvecklingen är överlag positiv och det är tydligt att de med en bra plan för inköp av en fossiloberoende flotta kan uppnå de högt ställda målen fram till 2030. Och vi får hoppas att kommunerna och landstingen blir en inspiration för resten av landet om vi ska ha en chans att nå målen i stort, säger Jonas Lööf, verksamhetsledare på Miljöfordon Sverige.

De tre bästa kommunerna i Sverige är Botkyrka, Stockholm och Varberg som alla delar på förstaplatsen. De bästa landstingen är Region Skåne och Västra Götalandsregionen. Bäst förbättring jämfört med förra årets lista är Sundbyberg som kommun och Region Örebro samt Landstinget i Västmanland bland landstingen.

- Genom att samla in och analysera de här uppgifterna ser vi inte bara var vi står idag utan även var det behövs mer åtgärder. Som exempel ser vi hur flera av de bättre regionerna börjat effektivisera flottan av befintliga miljöbilar, exempelvis att man då byter ut etanoldrivet till förmån för el. Det ger självklart en rejäl skjuts mot målet med noll utsläpp, säger Eric Wallin, Sverigechef på Bisnode.

Miljöfordondiagnos 2017 är den åttonde årliga rapporten från Miljöfordon Sverige och Bisnode. I rapporten granskas kommuners och landstings fordonsflottor för att visa hur lång man kommit i sitt energi- och klimatarbete avseende fordonsflottan.

Årets bästa kommun

 1. Botkyrka kommun / Stockholms stad / Varbergs kommun
 2. Helsingborgs stad
 3. Göteborgs stad
 4. Malmö stad / Sölvesborgs kommun
 5. Karlstads kommun / Linköpings kommun / Trollhättans stad

Störst förbättring kommun

 1. Sundbybergs stad
 2. Älvkarleby kommun / Östersunds kommun
 3. Lidingö stad / Lunds kommun
 4. Alvesta kommun / Höganäs kommun / Nyköpings kommun
 5. Haninge kommun / Nordanstigs kommun / Varbergs kommun

Årets bästa landsting

 1. Region Skåne / Västra Götalandsregionen
 2. Landstinget i Uppsala län
 3. Region Örebro län
 4. Landstinget i Kalmar län / Landstinget Västmanland / Stockholms läns landsting

Störst förbättring landsting

 1. Landstinget Västmanland
 2. Landstinget i Kalmar län
 3. Region Örebro län
 4. Norrbottens läns landsting / Region Östergötland / Region Skåne

Om Miljöfordon Sverige

Miljöfordon Sverige är en förening som driver utvecklingen för ökad introduktion av miljöfordon, introduktion av grön energi och en mer effektiv användning av fordon och transporter. Genom projekt och aktiviteter är vi en aktiv kraft i arbetet för en hållbar omställning till fossilfria transporter. Exempel är GreenCharge, Energideklarationer fordon, Miljöfordonsdiagnos, Grön Energikompensation, miljöfordonsdagar, föreläsningar mm. Medlemmar är företag, det offentliga och privatpersoner.

För mer information, vänligen kontakta:

Jonas Lööf

Verksamhetsledare på Miljöfordon Syd

jonas@miljofordonsyd.se

070 655 07 71

Pia Törnqvist

Marknads- och kommunikationschef Bisnode Sverige

pia.tornqvist@bisnode.com

070-689 76 59

Få insikter, trender och inspiration från Bisnode Smart Insights