Artiklar Analys

Bollen är rund? Inte längre

Vem vinner fotbolls-VM 2018?

Med insamling av enorma mängder data – och maskininlärning – har våra analytiker tagit fram en sannolikhetsprognos för utfallet i fotbolls-VM i Ryssland. Inte subjektivt tyckande och åsikter utan hårda data och prediktiv analys.

Rikard Candell och hans team på Bisnode har samlat in data från alla landslagsmatcher som spelats i världen de senaste fyra åren. Lagens statistik matades in i en avancerad maskininlärningsmodell som använder en teknik, som kallas eXtreme Gradient Boosting, för att kalkylera de mest troliga resultaten i respektive match. Med hjälp av denna prediktiva modell kunde Bisnode köra simuleringar av de matcher som faktiskt kommer att spelas.

Lite förenklat: Bisnode lät datorerna spela VM miljontals gånger.

Hur bra var vår prediktiva analys?

Efter en spännande tid har Fotbolls VM 2018 nått sitt slut. 

Vår första prediktiva analys-sprint gjordes inför gruppspelen då våra algoritmer hade 13 av 16 rätt om vilka lag som skulle gå vidare till åttondelsfinalen. I den analysen, var vinnaren, Frankrike, den sjätte mest troliga vinnare.  

Inför semifinalerna var Frankrike rankad som vinnare enligt våran analys. Det visar på att vi kunde fånga in globala trender och, kanske viktigast, förhålla oss till oväntade förhållanden. 

Dock kvarstår den svåra uppgiften att förutspå resultat av enskilda matcher och självklart är det många små faktorer som har ett stort inflytande på resterande delar av matchen vilket gör det extremt svårt att kunna räkna ut detta i förhand. 

Stort grattis till Frankrike som kammade hem guldet, vi på Bisnode ser fram emot nya spännande tillfällen där vi kan analysera data för att ta reda på intressanta insikter om framtiden!

Så här ser det ut efter kvartsfinalerna

Nu är det endast 4 lag kvar, samtliga från Europa. Det här har historiskt endast förekommit 5 gånger och vid det här laget kan vad som helst hända. Sannolikheten att Frankrike vinner över Belgien är enbart 51% samtidigt som England har något bättre chanser att vinna över Kroatien med 55% sannolikhet.

Kollar vi på alla 4 länder, ser sannloikheten för final ut som följande:

  • Frankrike 31% - Går till final/förutspådd vinnare
  • Belgien 30%
  • England 23% - Går till final
  • Kroatien 16%

 

Så här ser det ut inför slutspelet

Se Rikard Candell berätta om slutspelet i AftonbladetTV

Den prediktiva analysen är hittills rätt träffsäker efter gruppspelet. Av de 16 lagen som vi förutspådde skulle gå vidare till slutspel kommer hela 13 stycken vara representerade.

De tre grupperna A, B och E blev gruppettan och grupptvåan precis som förutspått.

Så här ser sannolikheten ut inför slutspelet:

  • Brasilien 22,18%
  • Spanien 14,32%
  • Frankrike 8,6%
  • Belgien 7,28%
  • England 6,8%
  • Sverige 3,16%


 Så här såg det ut inför VM

I rapporten kan vi nu se hur fotbolls-VM kommer att gå: för svensk del, och i stort. 

Sverige har en bra chans att gå vidare från gruppspelet. Det är inte det mest sannolika utfallet, men med en fyrtioprocentig sannolikhet att gå vidare till kvartsfinalen lever ändå hoppet.

Finalen kommer att spelas mellan Tyskland och Brasilien. Och Brasilien har där lite större chans på guldet.

Mycket av rapporteringen kring fotbolls-VM bygger på subjektivt tyckande och på magkänsla, menar Bisnodes analyschef Rikard Candell.

– Ett aktuellt exempel: när Belgiens storstjärna Vincent Kompany blev skadad och såg ut att missa VM var alla experter överens om att det var ett enormt avbräck för laget. Men vi lät datorerna kolla på det, köra matcherna med eller utan honom, och kom fram till att Belgien spelar nästan lika bra utan Kompany. Skillnaden att ha honom i laget eller inte är väldigt liten, även om det känns som att Belgien borde bli ett betydligt sämre lag utan honom, säger Bisnodes analyschef Rikard Candell.

Sverige då? Jodå, vi har en hyfsad chans (41,09%) att gå vidare från gruppspelet, även om Tyskland (82,3%) och Mexiko (49,98%) har större chanser. Men en intressant aspekt av Bisnodes analys är att alla lag som kvalificerat sig för VM faktiskt har en chans att gå hela vägen och vinna. Inte stor alla gånger, men ändå en chans. Sannolikheten att Sverige vinner VM är exempelvis 1,11%.

– Det låter inte mycket. Men skulle VM spelas hundra gånger på raken så skulle Sverige sannolikt vinna en av de gångerna. Det är bara att hoppas att sommaren är just den hundrade gången, säger Rikard Candell på Bisnode.

Bollen är alltså fortfarande rund. Men nu vet vi hur den mest sannolikt kommer att rulla i sommar.

Läs hela rapporten, och få reda på varför just Brasilien vinner VM i sommar>

Rikard förklarar vem som vinner fotbolls-VM i Nyhetsmorgon TV4 

Se Rikard förklara hur han kan veta vem som vinner fotbolls-VM i Aftonbladet TV

Få insikter, trender och inspiration från Bisnode Smart Insights