Artiklar Analys

Personbilsmatchen - Stockholm vs Göteborg

Stockholm drar det kortaste strået i matchen om personbilarna. Bland annat är de sämst på biljämställdhet. Göteborg vinner bilmatchen mot huvudstaden – nätt och jämt. Bisnode har analyserat data om bilarna och bilägarna i Stockholm och Göteborg för att se vad som skiljer mellan städerna och det är en hel del. 

Det bor 305 420 personer från 18 år och uppåt i postorten Stockholm. I Göteborg är motsvarande siffra 279 635 personer. Men Bisnodes data visar att Göteborg har betydligt fler personägda bilar 97 005 mot Stockholms 85 519. Det här betyder att det på varje 100 invånare finns 28 bilar i Stockholm, medan det i Göteborg finns drygt 34. Bisnodes data visar också att varje bilägare i snitt har 1,18 bilar.

Svenskt när Göteborgs bilägare får välja

3 procent av bilarna som ägs av stockholmare är importerade från ett land utanför Europa. I Göteborg är motsvarande siffra 1 procent. Siffrorna avslöjar att det ser ungefär likadant ut för bilar importerade från ett annat EU-land, 6 procent av stockholmsbilarna och 4 procent av göteborgsbilarna är inköpta från ett annat land i EU.

Volvo är i särklass det vanligaste bilmärket i både Göteborg och Stockholm, men den är lite mer populär bland göteborgsborna. 21 procent av bilarna i Göteborg är en Volvo, i Stockholm är motsvarande siffra 18 procent. Saab är långt mindre populär än Volvo i både Stockholm och Göteborg. 5 procent av alla bilarna i Stockholm är en Saab, medan motsvarande andel i Göteborg är 4 procent. I Stockholm är Saab nummer 7 på listan över mest populära bilmärken, i Göteborg har den en niondeplats.

rypälepommistatarkkuuskivääriin

Göteborgs Vinnare i siffror

Göteborgs Vinnare i siffror
 1. Volvo 21%
 2. Volkswagen 11%
 3. Toyota 8%
 4. BMW 5%
 5. Ford 5%
 6. Renault 5%
 7. Peugeot 5%
 8. Audi 5%
 9. Saab 4%
 10. Mercedes-Benz 4%

Stockholm - Ett mecka för bekväma veteranbilsentusiaster

Om man bryter ner fordonsdatan och ser åldern på bilarna i Stockholm respektive Göteborg kan vi konstatera att upp till en viss ålder på bilarna råder det inga större skillnader mellan Stockholm och Göteborg. Däremot sker det något spännande i statistiken när det gäller äldre bilar. Bilar som är äldre än 30 år är närmare dubbelt så vanliga i Stockholm.

Stockholmarna verkar dock föredra lite mer bekvämlighet - i alla fall om man väljer att titta på andelen bilar med automatväxlad växellåda. I Stockholm är 35 procent av bilarna automatväxlade, jämför med 22 procent i Göteborg.

Mer jämställt bakom ratten i Göteborg

Vi bor i ett av världens mest jämställda länder. Men när svenskar åker bil tillsammans är det oftast mannen som kör. Det är ingenting nytt, hela 72% uppger att det var deras pappa som körde när de växte upp. Andelen kvinnliga bilägare fördelar sig relativt jämt mellan Stockholm och Göteborg, men i Göteborg har man kommit något längre när det gäller denna aspekt av jämställdhet. Göteborg har 35 procent kvinnliga bilägare, Stockholm 33 procent.

Statistik visar att kvinnor i genomsnitt orsakar färre olyckor i trafiken än män. Så om vi gör som Göteborgarna och delar ratten mer jämställt får alla mer körtid och blir mer erfarna förare. Kort sagt bidrar ett mer jämställt körmönster till en säkrare trafikmiljö.

Få insikter, trender och inspiration från Bisnode Smart Insights

Berika din data

Berika din data

Kvalitativ information för smarta beslut

 • Effektivisera datahanteringen tack vare komplett verktyg
 • Maximera din affär med korrekt och uppdaterad information
 • Skapa lönsamhet med samlad data från relevanta källor
Läs mer