Artiklar Smart data

Personbilsmatchen - Stockholm vs Göteborg

21 dec 2016

Ledsen, Stockholm, ni drar det kortaste strået i matchen om personbilarna. Bland annat är ni sämst på biljämställdhet. Göteborg vinner bilmatchen mot huvudstaden – nätt och jämt. Bisnode har analyserat data om bilarna och bilägarna i Stockholm och Göteborg för att se vad som skiljer mellan städerna. Vi fann en hel del. 

Vinnare i kategorin Flest bilar per 100 invånare: Göteborg

Det bor 305 420 personer från 18 år och uppåt i postorten Stockholm. I Göteborg är motsvarande siffra 279 635 personer. Bisnodes data visar att Göteborg har betydligt fler personägda bilar:

Stockholm: 85 519 personägdabilar

Göteborg: 97 005 personägdabilar

Det här betyder att det på varje 100 invånare finns 28 bilar i Stockholm, medan det i Göteborg finns drygt 34. Bisnodes data visar också att varje bilägare i snitt har 1,18 bilar.

shutterstock_162453644.jpg

 

Vinnare i kategorin Var de äldsta bilarna trivs bäst: Stockholm

Om man bryter ner fordonsdatan och ser åldern på bilarna i Stockholm respektive Göteborg kan vi konstatera att upp till en viss ålder på bilarna råder det inga större skillnader mellan Stockholm och Göteborg. Däremot sker det något spännande i statistiken när det gäller äldre bilar. Bilar som är äldre än 30 år är närmare dubbelt så vanliga i Stockholm. 

Vinnare i kategorin Föredrar att köpa av svenska bilhandlare: Göteborg

3 procent av bilarna som ägs av stockholmare är importerade från ett land utanför Europa. I Göteborg är motsvarande siffra 1 procent. Siffrorna avslöjar att det ser ungefär likadant ut för bilar importerade från ett annat EU-land, 6 procent av stockholmsbilarna och 4 procent av göteborgsbilarna är inköpta från ett annat land i EU.

Vinnare i kategorin Mest automatiserade bilförare: Stockholm

Stockholmarna verkar föredra lite mer bekvämlighet - i alla fall om man väljer att titta på andelen bilar med automatväxlad växellåda. I Stockholm är 35 procent av bilarna automatväxlade, jämför med 22 procent i Göteborg.

Vinnare i kategorin Bäst på jämställdhet: Göteborg

Andelen kvinnliga bilägare fördelar sig relativt jämt mellan Stockholm och Göteborg, men i Göteborg har man kommit något längre när det gäller denna aspekt av jämställdhet. Göteborg har 35 procent kvinnliga bilägare, Stockholm 33 procent.

Vinnare i kategorin Populäraste Volvo-orten: Göteborg

Volvo är i särklass det vanligaste bilmärket i både Göteborg och Stockholm, men den är lite mer populär bland göteborgsborna. 21 procent av bilarna i Göteborg är en Volvo, i Stockholm är motsvarande siffra 18 procent.

Vinnare i kategorin Populäraste Saab-orten: Stockholm

Saab är långt mindre populär än Volvo i både Stockholm och Göteborg. 5 procent av alla bilarna i Stockholm är en Saab, medan motsvarande andel i Göteborg är 4 procent. I Stockholm är Saab nummer 7 på listan över mest populära bilmärken, i Göteborg har den en niondeplats. 

Topplistan i Stockholm:

1. Volvo 18% 

2. Volkswagen 11% 

3. BMW     8% 

4. Audi    7% 

5. Toyota     6% 

6. Mercedes-Benz 6% 

7. Saab 5% 

8. Ford  4% 

9, Peugeot  4% 

10. Skoda 3% 

Topplistan i Göteborg:

1. Volvo 21% 

2. Volkswagen 11% 

3. Toyota  8% 

4. BMW   5% 

5. Ford  5% 

6. Renault 5%

7. Peugeot  5% 

8. Audi  5% 

9. Saab 4% 

10. Mercedes-Benz 4% 

Med Stockholm och Göteborg menar vi här de tydligt avgränsade områden där dessa namn ingår i postadressen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyhetsbrevet vänder sig till alla med intresse för tips, trendspaning och inspiration inom Smart Data.

Berika din data

Berika din data

Kvalitativ information för smarta beslut

  • Effektivisera datahanteringen tack vare komplett verktyg
  • Maximera din affär med korrekt och uppdaterad information
  • Skapa lönsamhet med samlad data från relevanta källor
Läs mer