Dela med dig
Hjälp ditt nätverk att upptäcka ny kunskap
Du känner säkert igen dig. Att inte få betalt är både tröttsamt och otryggt. Förmodligen vill du lägga din tid på roligare delar av företagandet än att jaga fakturor. Samtidigt kan de där obetalda fakturorna vara helt avgörande för att du ska klara dig och kunna utveckla verksamheten.
”När du inte får betalt i tid agerar du bank åt dina kunder i stället för att låta pengarna stärka och utveckla ditt företag.”
August Molin
Så hur får du kunderna att betala dina fakturor snabbare? Enligt August Molin, expert inom kreditbedömning på Bisnode, ligger hemligheten att skapa strukturer i betalningsrutinerna.
Läs mer: Så kan du öka lönsamheten
och optimera din risk med Bisnode RiskGuardian Suite
– När du inte får betalt i tid agerar du bank åt dina kunder i stället för att låta pengarna stärka och utveckla ditt företag. Undvik att hamna där och öka dina chanser att få betalt snabbt genom att skapa struktur i betalningsrutinerna. Det många missar är att det är människor, inte företag, vi gör affärer med. Är du tydlig med att du har koll på läget får du snabbare betalt.
Här är August Molins sex åtgärder som alla företag och företagare bör ta tag i för att undvika kunder som inte betalar i tid – och slippa allt krångel med påminnelser, inkasso och Kronofogden.
Att göra en kreditpolicy är inte alls så komplicerat som det låter. Det handlar kort och gott om att strukturera arbetet med kreditgivningen och tydliggöra vem som ansvarar för vad, hur du tar betalt och vad som gäller vid sena betalningar. Poängen är att slippa godtycklighet i kreditgivningen.
Genom att svara på de här frågorna lägger du grunden för din kreditpolicy:
En kreditpolicy kan såklart innehålla mer än så, men detta räcker långt och kommer hjälpa dig att få betalt snabbare.
Frågan om hur hög kredit kunden ska få är värd att fundera lite extra på. Genom att kolla upp kundens betalningsförmåga och sätta en rimlig ”limit”, alltså den kreditgräns en kund ska ha, förebygger du nämligen risken att inte få betalt i tid. Med Bisnodes lösning Betalningsindex kan företag följa sina kunders betalningsbeteende och på så vis förutse risken för kreditförluster långt innan de blir verklighet. Ett enkelt sätt att ta kontroll över kassaflödet.
Viss information kan du googla dig till, men det är tidskrävande och lämnar inga garantier om att informationen du hittar är uppdaterad och pålitlig. Betydligt enklare och säkrare är att ta en kreditupplysning som visar hur kreditvärdig kunden är och hur snabbt de brukar betala andra leverantörer. I kreditupplysningen framkommer även vilken generell limit kunden har. Allt detta hjälper dig att bedöma om du kommer att få betalt i tid och vilken kreditgräns du bör sätta. Har ett företag exempelvis en något svag kreditvärdighet, men betalar sina räkningar i tid kanske du vill ge kunden möjlighet att handla mot faktura. Allt handlar om vilken risk du har råd att ta.
Vi leker med tanken att du har företagets kreditpolicy klar och att alla i företaget enats om den. Bra! Nu gäller det att informera alla berörda medarbetare så att de vet vad som gäller. Maila och/eller dela ut dokumentet, lyft det på nästa frukostmöte och kom ihåg att följa upp att det används.
Framför allt är det viktig att säljarna, som har fullt fokus på att få in ordrar snarare än att få betalt, förstår varför man inte ska rucka för mycket på kreditprinciperna. I slutet av dagen är ju en topp-order värdelös om den inte blir betald.
Det kanske låter självklart men Bisnodes statistik visar att av de sju av tio företag som har en kreditpolicy är det bara tre som har förankrat den ute i verksamheten. En stor miss eftersom alla på företaget sparar tid när de vet exakt vad som gäller i kontakten med kunderna. Och kunderna? De kommer att uppskatta tydligheten.
Och om ni är en lite större organisation med flera lokala kontor kan finnas klara fördelar med att samordna kredit- och riskhantering genom att använda en gemensam kreditlösning. Då blir kreditgivning glasklar och risken för misstag mycket mindre.
Vill du få betalt snabbt ska du göra affärer med schysta kunder. Kanske googlar du dig fram eller tar en kreditupplysning när du får in en ny kund för att få koll på eventuella betalningsanmärkningar, skulder och betalningsbeteende. Det är en bra start, men glöm inte att också följa dina befintliga kunder regelbundet. Ett företags kreditvärdighet kan förändras rejält på bara några månader.
Att lägga upp en kreditbevakning på kunderna är därför en bra idé. Det innebär att du efter den där första kreditupplysningen håller löpande koll på vad som händer hos kunden. Fortsätter de att betala sina leverantörer i tid? Dyker det plötsligt upp betalningsanmärkningar? Sker det viktiga förändringar i företaget, som ett ägarbyte?
En fördel med automatisk kreditbevakning är att du själv väljer att vilka förändringar du vill bevaka får sedan en automatiskt en notis om något ändras. Genom att i god tid få en signal om att något inte står rätt till kan du undvika dåliga betalare. En annan fördel med en kreditbevakning är att du även kan se hur kreditvärdigheten fördelas mellan alla dina kunder.
Tipset är alltså att du ska:
Känns det övermäktigt? Inga problem. Det finns smarta kreditlösningar som levererar på samtliga dessa punkter.
Att prata kreditvärdighet när man håller på att kamma hem en affär känns kanske inte så kul.
Våga ändå! Och gör det snyggt. Skriv redan i offerten vad du har för betalningsvillkor. Är kunden kreditmässigt svag går det säkert att komma överens redan från början så att båda är nöjda.
Du ska också ta ut en avgift vid sena betalningar. Det handlar inte om att du behöver de extra pengarna utan om att markera att du tycker seriösa affärer är viktigt. Oavsett är det bra att redan i början av affären känna kunden på pulsen och få en uppfattning om betalningsviljan innan du lägger ner för mycket av din tid.
Sist men inte minst kommer vi till de praktiska detaljerna. Skriv tydliga fakturor där det är omöjligt att missa betalningsvillkoren, såsom förfallodatum och information om dröjsmålsränta. För de flesta kunder är det skönt med tydliga fakturor. Samtidigt visar du att du har koll på din ekonomi och markerar att du vill ha betalt i tid.
Var även noga med att du skickar fakturan till rätt adress, rätt person och avdelning. Att fakturan hamnar på villovägar är annars en vanlig anledning till att företag får vänta på betalning.
Se också till att fakturera snabbt och att tidigt följa upp kunder som slirar med betalningen. Ring upp och fråga varför: är det något som är oklart?
Lite press bidrar helt enkelt till att kunden är mer benägen att betala din faktura i tid jämfört med om du hade gett känslan av ”låt gå”. Kom ihåg att det är människor som gör affärer, även när det är företag som står på avtalet.
Läs mer: Så kan du öka lönsamheten och optimera din risk med Bisnode RiskGuardian Suite