Artiklar Smart data

Smart data räddar liv

Smart data och ny teknik kan underlätta sjukvårdens börda. Här är sex exempel på hur bättre dataanvändning och smarta apparater räddar liv. 

1. Diagnosdatorn

IBM:s datorsystem Watson har redan vunnit över människor i Jeopardy. Programmets styrka är att scanna enorma mängder av information och lära sig från informationen. När IBM köpte Merge Healthcare tidigare i år berättade de om planen: att låta Watson scanna miljarder av medicinska bilder och därefter hjälpa läkare att ställa bättre diagnoser och med att ge behandlingsinformation.

2. Kontaktlins mäter insulin

Google X-lab har tagit fram en kontaktlins som mäter bärarens sockerhalt genom analys av dennes tårar. Diabetiker har hittills behövt sticka sig i fingret för att mäta sin sockerhalt – nu räcker det med att ha en kontaktlins i ögat. Om insulinnivåerna blir för låga larmar linsen till en trådlös mätare. Om några år når den smarta linsen marknaden.

3. Wifi-vågen

Ett gäng hjärtsviktpatienter i skånska Sjöbo har i ett pilotprojekt fått uppkopplade vågar till hemmen. Patienterna väger sig dagligen och datan skickas till patientens läkare. Snabb viktuppgång är ett vanligt tecken på försämring hos hjärtsviktpatienter. Genom att ha vågen hemma slipper patienterna komma in för kontroller och läkarna kan upptäcka anomalier i tid. 

shutterstock_584321536.jpg
”Smart data och ny teknik kan underlätta sjukvårdens börda.”

4. App för överfallslarm

Mängder av överfallslarm finns idag som appar. Vanligt är att de låter andra användare i appen –eller ens kompisar – följa en i realtid. Om du larmar genom att trycka på en knapp kan ett sms eller en pushnotis med din position gå ut till de andra användare som finns i närområdet. En svensk variant, Not Alone, larmar när hörlurarna rycks ut ur mobilen.

5. Tröjan mäter hjärtslag

Det har varit mycket fokus på armband: Google, Samsung, Microsoft, ja i princip alla stora it-bolag satsar på armband för hälso- och träningsscanning. Svenska initiativet MedTech West experimenterar med liknande teknologi inopererad i vanliga kläder. Hur mår hjärtat? Fråga tröjan.

6. Scanning av gamla

Många äldre åker ofta in till sjukhus för kontroller. Ibland helt i onödan, ibland långväga. Ändå är det svårt för att hålla koll på att äldre exempelvis inte har ramlat. Med smarta sensorer i hemmet kan man kontrollera att äldre sköter sin medicinering, har en bra hjärtfrekvens, sover bra och inte har ramlat omkull. Äldre kan bo hemma längre och vårdens resurser kan användas där de gör mest nytta.

 

Få insikter, trender och inspiration från Bisnode Smart Insights

Berika din data

Berika din data

Kvalitativ information för smarta beslut

  • Effektivisera datahanteringen tack vare komplett verktyg
  • Maximera din affär med korrekt och uppdaterad information
  • Skapa lönsamhet med samlad data från relevanta källor
Läs mer