Artiklar Digital transformation Smart data

Smart data är vår tids hårdvaluta

07 okt 2016

Varje dag produceras 16 000 miljarder megabyte data. För individen, samhället och näringslivet är den enorma mängden information en guldgruva – och en jätteutmaning. Framtiden tillhör den som kan förvandla och förädla big data till smart data. Bisnode har pratat med grundaren av Wayblazer och Spotifys Managing Director i Norden om vår tids hårdvaluta: Smart Data.

Att förstå omfattningen av den mängd data som varje dag produceras i världen är svårt. Hur mycket är egentligen 16 000 miljarder megabyte? En bättre bild av den explosiva utvecklingen ger det faktum att 90 procent av all världens data har skapats under de senaste två åren. Här finns exempelvis information från affärstransaktioner, e-post, sociala medier, bloggar, GPS:er, videor och digitala bilder

PPT_OptimizedImages_Building.jpg
"Framtiden tillhör den som kan förvandla och förädla big data till smart data."

Rikard Candell, affärsutvecklingschef på Bisnode

 

Tre fördelar med smart data

Tre fördelar med smart data
  • Anpassa kundupplevelsen Om man lär känna sina kunder på riktigt kan man erbjuda dem skräddarsydda tjänster, bättre service och interagera på kundernas villkor. I stället för att gå på magkänsla kan man bygga sitt agerande på fakta från befintlig data. Med det som underlag kan företag bli mer proaktiva och förutse köpmönster.
  • Nå rätt kunder Genom att bli mer pricksäkra kan företag individanpassa erbjudanden. Tidigare har målgruppstänket varit ganska trubbigt. Nu kan man lära känna individerna bakom siffrorna, till exempel vilka intressen de har.
  • Minska risker Genom att veta mer om kunderna kan man skydda sig mot bedrägerier och fokusera på att göra affärer med ”rätt” kunder. Resultatet blir minskad risktagning och ökade intäkter.

Smart data är relevant data

Att den informationen – som vi har vant oss att kalla big data – är en guldgruva för företag är ingen överdrift. Men hur ska vi kunna hantera all information? Människans hjärnkapacitet har de senaste 5 000 åren inte utvecklats i någon högre grad.

Risken finns att vi reagerar som den man som klev in på bokhandeln Barnes & Noble vid Union Square på Manhattan. När hans blick mötte fyra våningar av böcker från golv till tak stannade han upp, suckade och sa innan han vände och gick ut:

– Så många böcker, så lite tid. 

Smart data handlar om att någon tar den här mannen i handen och hjälper till att sålla bort allt som inte är relevant för honom. De företag som lyckas med det får lättare att behålla sina befintliga kunder och kan mer pricksäkert nå nya kunder med kampanjer.

– Istället för att gå på magkänsla kan man som företag agera datadrivet. Men det förutsätter att du hittar rätt i den enorma informationsmängden. Smart data försöker att göra just det, alltså ge dig rätt data vid rätt tidpunkt, säger Rikard Candell, affärsutvecklingschef på Bisnode. Utmaningarna och lösningarna kan se olika ut för olika branscher.

Smart data i resebranschen

För resebranschen har det amerikanska företaget Wayblazer hittat ett sätt att använda big data. Grundaren Terry Jones tycker inte att dagens sökmöjligheter är speciellt användarvänliga. Med hjälp av automatiserad textanalys kan Wayblazer utnyttja den ostrukturerade information om resor som finns på nätet, till exempel i bloggar, artiklar och på Twitter.

– Istället för att som nu söka en resa genom att ange namnet på en stad och ankomstdatum och hemresedatum kan du exempelvis söka ett hotell vid stranden som har spa, golf och barnaktiviteter i oktober. Vi skapar smarta verktyg som hjälper resebyråer att upptäcka den ultimata perfekta resan till sina kunder, berättar Terry Jones.

Vägledning i informationsbruset

Han konstaterar högtidligt att Wayblazer och andra aktörer nu har hittat nyckeln till den guldgruva där massor av kunskap ligger gömd.

– Jag tror att vi är på väg att förflytta internet från att vara en plats där användarna tvingas famla genom hundratals sidor på jakt efter ledtrådar till att bli ett system som verkligen erbjuder vägledning, säger Terry Jones och poängterar att det inte bara handlar om kommersiella intressen. Rådgivning inom medicin och forskning kommer också att utvecklas snabbare tack vare smart data. Möjligheterna är enorma, menar han.

– Tänk på det faktum att det i dag tas fler bilder på en dag än det togs under hela 1900-talet och att en miljard människor loggar in på Facebook varje dag. Vår kommunikation försvinner inte. Den bevaras. Frågan är: Kan vi höra rösterna i bruset? Kan vi använda de verktyg som finns för att göra informationen till kommersiell insikt? Terry Jones tror att svaret är ja.

Individanpassad konsumentupplevelse

Rikard Candell ser att en av de starkaste trenderna inom smart data är individanpassning, personalisering. Konsumenten blir alltmer van vid – och förväntar sig snart – ett unikt erbjudande.

– Vi bär med oss behandlingen från digitala tjänster som Spotify och Uber där smart data hela tiden används för att förbättra tjänsterna, säger Rikard Candell.

"Framtiden tillhör den som kan förvandla och förädla big data till smart data."

För Spotify är smart data en del av företagets ryggrad. Jenny Hermanson, Managing Director för Spotify i Norden, berättar att ett helt analysteam ständigt arbetar med att analysera data för att bygga en bättre produkt, hitta trender och ta fram personliga rekommendationer.

– Den stora utmaningen för alla företag är att det finns så mycket data att man måste kunna tydliggöra den och hitta ramverk för vilka frågeställningar man vill besvara. Man måste ta kontroll över datan, menar hon.

Hon tror att även företag som inte är lika digitala som Spotify kommer att behöva förhålla sig till den enorma datamängd som finns tillgänglig, annars riskerar de att bli ifrånsprungna.

– Smart data handlar om att se beteenden och trender och för att klara det måste man göra analysen. Men det är också viktigt att poängtera att det är kombinationen av data och mänsklig handpåläggning som skapar framgång. Människorna i företaget måste hänga med på den här resan.

Snabba förändringar

Många pekar på snabbheten i den förändring som nu sker. Företag har inte råd att grunda sin kundkännedom på antaganden och magkänsla. Ett exempel på det är Nokia. Det finska företaget var under början av 2000-talet en av världens tre ledande mobiltelefontillverkare. Framgångarna låg bland annat i förmågan att snabbt se vad marknaden efterfrågade och att ta fram telefoner som passade konsumenterna.

När företaget stod på topp var Nokias andel av Finlands bruttonationalprodukt 3,7 procent och 21 procent av landets totala export. Men man underskattade genomslaget för smarttelefoner och efter Apples lansering av sin första Iphone 2007 har Nokia blivit frånsprunget och marginaliserat.

– Jag tror att morgondagens vinnare kommer att vara de som är mer pricksäkra och agerar snabbare i de dagliga besluten. Strategier urholkas mycket snabbare än förut och vi ser ett skifte där de största bolagen får svårare att behålla sina marknadspositioner över tid, säger Rikard Candell, och tillägger:

– Smart data gör det möjligt att i realtid agera på kundernas förändrade attityder.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyhetsbrevet vänder sig till alla med intresse för tips, trendspaning och inspiration inom Smart Data.

Berika din data

Berika din data

Kvalitativ information för smarta beslut

  • Effektivisera datahanteringen tack vare komplett verktyg
  • Maximera din affär med korrekt och uppdaterad information
  • Skapa lönsamhet med samlad data från relevanta källor
Läs mer