Artiklar Analys

Skapa en region med förutsättningar för superföretag

Superföretag är inte bara företag som når extremt högt ställda krav på omsättning, tillväxt, lönsamhet och en rad andra parametrar under en längre period. Det är också företag som ofta betyder extra mycket för Sveriges tillväxt och därmed också regionen där de är verksamma.

I Västerviks kommun vet man värdet av Superföretag. Med tre företag på årets lista är det en kommun som sticker ut om man ser till andelen företag och det är också intressant att de tre företagen är verksamma i tre helt olika branscher.

– Det är förstås ett stort hedersbetyg att vi har hela tre Superföretag från kommunen och jag ser det som ett bevis på att vi är på rätt väg i vår satsning på att skapa en så företagsvänlig kultur och miljö som möjligt här i Västervik, säger Niklas Lind, marknadschef på det lokala näringslivsbolaget Västervik Framåt.

Seedling being planted in ground.
"Man hjälper varandra och det finns starka nätverk mellan företagarna här nere, oavsett bransch."

Niklas Lind, Marknadschef Västervik Framåt

 

Västervik Framåt arbetar målmedvetet med att ständigt korta vägen till beslut. Alla ska snabbt hitta rätt till de instanser som behövs för att föra en verksamhet framåt. Detta gäller för hela området, oavsett verksamhet och storlek.

– Vi är ett brett näringslivsbolag som hanterar alla typer av frågor kring företagande och platsutveckling. Att stoppa in alla typer av platsutvecklande frågor under ett och samma tak är nog inte helt vanligt, men det ger oss en fantastisk möjlighet att se alla och agera snabbt i alla lägen, fortsätter Niklas Lind.

Som kommun har Västervik haft en viss uppförsbacke. När Electrolux la ner sin lokala närvaro 2005 var det vissa som dömde ut kommunen, men istället visade det sig att det fanns mycket företagsamhet under ytan som väntade på att vakna till liv.

– Vi har många hårt arbetande företagare i kommunen och vi ser också en enorm samarbetsvilja. Man hjälper varandra och det finns starka nätverk mellan företagarna här nere, oavsett bransch, säger Niklas Lind.

Västerviks tre superföretag 

Han påpekar också vikten av inte blir för hemmablind. Det blir allt viktigare att knyta ännu närmre band och hitta synergieffekter med såväl närliggande regioner som världen i stort.

– Självklart måste vi titta lokalt först, men agerar vi inte utifrån att vi är en del av något mycket större kommer det ta stopp. Och stopp ska det inte ta – tvärtom jobbar vi ännu hårdare och i ännu högre fart för att få fler superföretag framöver, avslutar Niklas Lind.

Västerviks tre företag som fått utmärkelsen Superföretag 2016 är Fabrik 7 i Västervik AB, Kontorsspecial i Västervik och Tjust Behandlingsfamiljer. Alla tre arbetar i olika branscher med helt olika förutsättningar och inriktningar. Och alla tre delar utmärkelsen att prestera bland den främsta promillen av svenska företag.

Vill du att vi kontaktar dig

Berika din data

Berika din data

Kvalitativ information för smarta beslut

  • Effektivisera datahanteringen tack vare komplett verktyg
  • Maximera din affär med korrekt och uppdaterad information
  • Skapa lönsamhet med samlad data från relevanta källor
Läs mer