Artiklar Digital transformation

Så ser Sverige ut 2050

02 maj 2016

Den digitala revolutionen har bara sett sin början. Förändringstakten ökar dramatiskt och affärsidéer som vår hjärna tidigare inte kunnat föreställa sig är plötsligt verklighet. Vi blickar in i framtiden och söker svar på vilket Sverige vi vaknar upp till år 2050.

Exakt vad är det du ser framför dig när du tänker på framtiden? Virtual realitysex, piller som ersätter måltider, flygande bilar eller Google-glasögon? Oavsett din framtidsvision är det troligt att den har digitala förtecken. Christian Sandström är forskare på Ratio, näringslivets forskningsinstitut. Hans arbete handlar om disruptiva teknikskiften. Han har sett flera branscher förändras i grunden på grund av digitaliseringen.Vi frågade honom hur avgörande den egentligen är:

– Såhär: Ångmaskinen gav oss människor möjligheter att kontrollera materia. Vi fick en större fysisk kraft än den som finns i våra muskler. Digitaliseringen fungerar på samma sätt, men i stället för muskelkraft får vi nu en ökad intellektuell kraft. Det får fullständigt genomgripande konsekvenser för vad vi människor kan förstå och göra.

Framtidstänk - att utforska det otänkbara

Futurologen Magnus Lindkvist berättar: 
– Angry birds … Hade jag pratat med min farfar om ’arga fåglar’ hade han sett något helt annat framför sig än mobilspelet. Att tro att vi kan se in i framtiden är en villfarelse. Allt vi tänker om framtiden baseras på saker vi redan ser här och nu och därför kan föreställa oss. Framtidstänkande handlar om att försöka utforska det otänkbara.Vi är låsta vid enfaktors-tänkande, förklarar Magnus Lindkvist. Våra hjärnor klarar bara att lägga till – eller dra ifrån – en sak från företeelser som vi redan har.

– En bank som bara finns i mobilen? Ja, det kan jag tänka mig. En bank som bara finns i mobilen och inte hanterar pengar? Nej, det låter konstigt, vad skulle den göra? Ska vi tänka framtid på riktigt är det fyra, fem, sex faktorer framåt vi måste lyckas ta oss i tanken. Att göra det är i princip omöjligt.

Vi har alltså ingen aning om hur Sverige och världen kommer att fungera år 2050. Men vi vet att hastigheten i förändringstakten hela tiden ökar, säger Christian Sandström:
– Vi bör nog fundera över hur vi byggt våra samhällen och vad vi förväntar oss av våra arbetsliv. 2007 när jag började doktorera hade Nokia en marknadsandel på 40 procent av mobilmarknaden. Tonåringar idag vet inte vad Nokia är. Tekniken förändrar sig snabbare än vi människor förändrar oss.

Directly Above Shot Of People Outside Building
”Ångmaskinen gav oss människor möjligheter att kontrollera materia.Vi fick en större fysisk kraft än den som finns i våra muskler. Digitaliseringen fungerar på samma sätt, men i stället för muskelkraft får vi nu en ökad intellektuell kraft.”

Christian Sandström, forskare, Reforminstitutet

Framtidens marknadsföring styrs av mottagaren

Nicke Rydgren, Head of Professional Services på Bisnode, tror att företag som vill möta framtiden måste lyckas inkorporera smartare informationshantering i kärnaffären.

– I dag möts inte köpare och säljare särskilt effektivt. Till exempel är reklam otroligt ineffektivt när man tänker på det. Jag tror på en automatiserad process i framtiden där relevant information om människors preferenser ”handlas” mellan individer, företag och organisationer, säger han. Han ser framför sig hur människor själva styr vilken information om dem och deras preferenser, exempelvis vad de vill köpa, som delas och sprids till företag. Målet är att företag ska nå rätt kunder och att kunder inte ska behöva störas av irrelevant information. Men, de ska inte heller behöva anstränga sig för att få den information de vill ha.

– Jag tror att företag kommer behöva fler matematiker och analytiker för att kunna hantera detta. Säljpersoner kommer också att behövas men de kommer att jobba med mer kreativa strukturer – strukturtänkandet kommer att bli viktigare och fler människor kommer att jobba med kvalitativ och kvantitativ analys, säger Nicke Rydgren på Bisnode.

Tekniken ersätter jobben

Nära hälften av alla företagsekonomer, marknadsförare och personaltjänstemän i Sverige kan inom en snar framtid försvinna från arbetsplatserna på grund av nya smarta dator- och robotsystem.

En forskningsrapport från Stiftelsen för strategisk forskning som publicerades förra året visar att nära 2,5 miljoner svenska jobb kommer att ersättas av datorer inom en 20-årsperiod. Anledningen till den dramatiska siffran är bland annat att Sverige har en stor andel industrijobb som kan utföras av smarta datorer och robotar. Försäljare, detaljhandel och demonstratörer är den gruppen där flest människor väntas bytas ut till förmån för automatiserade processer.

Ett exempel på detta är Google som har ersatt traditionell personalintensiv försäljning av medieannonsering med ett automatiserat auktionsförfarande för annonsförsäljning. Samma system används i dag av stora mediekoncerner som Schibstedt och Bonnier. Teknikskiftet kan å ena sidan minska antalet arbetstillfällen inom vissa kategorier men även fungera som en hävstång inom andra områden.

Exempelvis kan en vd eller en matematiker bli mer produktiv till följd av datoriseringen och på så sätt bli mer attraktiva. Yrken som kräver fingerfärdighet, social förmåga, förmåga att övertala och omhändertagande har lägst sannolikhet att ersättas av tekniken.

Jobben 2050

Drivna, smarta människor blir mindre sugna på att gå den långa vägen uppåt som anställda i stora företag, enligt Christian Sandström på Ratio:

– I och med it-boomen på 1990-talet fick vi en entreprenörskult i Sverige. Innan dess sågs småföretagare nästan som fifflare. Jag ser det omkring mig konstant: De duktigaste, mest ambitiösa, hårdast arbetande människorna jag känner har en sak gemensamt – de jobbar inte för stora företag. De gör något själva i stället. Jag tror inte att stora svenska företag är helt med på det där, de tror fortfarande att drömmen är att bli vd för Volvo efter en lång karriär som börjar som trainee, anställd, sen mellanchef, sen ledningsgrupp … Många företag behöver ta en funderare på vilken sorts människor de vill attrahera och hur de ska lyckas med det.

Vardagsliv 2050

Det är mycket som är absurt och föråldrat med vardagslivet 2015. Alla åker till köpcentret i varsin bil, alla handlar mat och åker hem till sig och lagar den. Allt sånt där hoppas jag blir mer effektivt i framtiden: att kylskåpet känner av vad som saknas till exempel. Och färdiglagad mat som har så dåligt rykte i dag tror jag kommer att vara den nyttigaste och bästa maten i framtiden. Kombinationer av modernitet och teknik paras ihop med det som är miljömässigt smartast, säger Nicke Rydgren på Bisnode.

Christian Sandström, forskare på Ratio, om vardagen 2050:

– Nej, varför ska vi åka och handla saker själva? Varför ska vi äga våra bilar? Varför ska vi äga saker alls, ha en bokhylla full med böcker, varför ska det vara massproduktion och masskonsumtion år 2050 … Det har jag svårt att se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyhetsbrevet vänder sig till alla med intresse för tips, trendspaning och inspiration inom Smart Data.

Få agerbara kundinsikter idag!

Få agerbara kundinsikter idag!

Bisnodes lösningar för kundanalys

  • Förstå vad dina kunder tänker.
  • Mät alla kanaler i real-tid.
  • Integrera med ditt CRM-system.
Läs mer