Artiklar Analys

Så kommer 90-talisterna att påverka framtidens konsumtion

Alla vet att fyrtiotalister och sextiotalister har betytt mycket både för samhället och konsumtionen. Nu gör nästa stora grupp entré – nittiotalisterna. Men hur kommer egentligen den första helt digitala generationen att påverka dina affärer?

Stora populationsförändringar har i alla tider fört med sig nya värderingar och beteenden som påverkat både samhälle och marknad. När nu den största gruppen sedan sextiotalet växer upp är frågan vad som kommer att hända.

Det finns några saker som skiljer nittiotalisterna från grupperna från fyrtio- och sextiotalet. De är uppväxta med internet och mobiltelefoner. De lever och umgås på nätet. Tilltron till etablissemanget är svagare än hos tidigare generationer och sannolikt kommer de att välja helt andra lösningar än de etablerade ”sanningar” som samhälle och näringsliv använder sig av idag.
För de yngre är framtiden definitivt ljus, de vill ha förändringar och ser nya lösningar på stora frågor som exempelvis klimathotet. De har en stark tro på sig själva och att de kan forma sina sina egna liv. Frågan är hur det här skiftet i beteende kommer att påverka konsumtion och samhällsutveckling framöver. Till vad kommer dagens unga använda sin starka drivkraft?

Så hittar du nya leads:
"Personligen tror jag att företag som vågar ta in 90-talister i sin organisation och ge dem en roll i företagets framtid kommer att vara vinnare och överlevare."

Per Selin, analytiker på Bisnode

 

Så tas köpbesluten

Titta till exempel på hur de hämtar sin information inför ett köpbeslut. De involverar gärna fler människor, söker mycket information och läser vad andra tycker och tänker. Internet är en viktig kanal där det inte finns några geografiska gränser att ta hänsyn till. De är ”invånare” på nätet eftersom de lever i den här världen på heltid.

Medelålders och äldre använder däremot främst nätet till att arbeta, skicka mejl och söka information. De kallas ”turister” eftersom de kommer på besök, hittar vad de söker och sen försvinner tillbaka till sin vanliga värld.

Nästan 80 procent av de yngre ser alltså nätet som en primär informationskälla och nära hälften slår på datorn när de ska titta på TV – lika många läser reklam på nätet. Bland de äldre är siffran drygt 20 procent.

Nyhetskonsumtionen

Nätet dominerar även nyhetsinhämtningen. Bland tidningsläsare är det bara Metro och Aftonbladet som har en ökande trend bland de yngre. Andra dagstidningar och affärspress har de flesta av sina läsare bland medelålders och äldre.

Det är klart att det här nya beteendet kommer att påverka världen, den förändras när en så stor grupp som nittiotalisterna börjar forma sitt samhälle. Det var precis samma sak med fyrtiotalisterna och sextiotalisterna.

Nästa fas för 90-talisterna 

När nittiotalisterna nu bildar familjer och går in i den så kallade konsumtionsfasen, kommer vi med största sannolikhet få uppleva en mycket stark högkonjunktur. Men vi kommer förmodligen också att drabbas av en efterföljande brant nedförsbacke. Det föddes nämligen väldigt få barn vid millennieskiftet, inte sedan mitten på 30-talet har det fötts färre barn i Sverige. Så de närmaste åren kommer troligen att vara turbulenta, mycket kommer att förändras och växlingarna kommer att vara snabba.

Nya strategier för marknadsföring  

Vi måste förstå att spelplanen för marknadsförare och företag blir allt mer komplex. Samtidigt som stora förändringar i populationsfördelningen påverkar beteenden och värderingar, fortsätter digitaliseringen av marknaden.
Det betyder att det sannolikt kommer att behövas olika strategier för att kommunicera med sina kunder. En strategi som följer de gamla sanningarna och vänder sig till turisterna, och en som vänder sig till de digitala invånarna.

Så kan vi nå framtidens konsumenter

– Personligen tror jag att företag som vågar ta in 90-talister i sin organisation och ge dem en roll i företagets framtid kommer att vara vinnare och överlevare. Med samma filosofi som Gillette har när de tillsätter en projektgrupp bestående av representanter från valda delar av organisationen, med en enda uppgift, säger Per Selin, analytiker på Bisnode.

– Ta fram en rakhyvel som är bättre än den som vi kommer att lansera på marknaden nu. De vet mycket väl att de är marknadsledare och för att fortsätta vara det krävs att de gör något som ingen annan gör.

Vi behöver också komma till insikt om att det i dag är enklare för en kund att hitta ett alternativ än att göra ett återköp. Man kan inte längre locka olönsamma kunder med höga rabatter för att sedan försöka bygga lönsamhet på sikt. Det fungerar inte på de yngre målgrupperna. Kanske är nyckeln till framgång att börja definiera kunder och marknad utifrån vilken populationscykel de är födda i, vilka lokala och globala värderingar de har och om de är turister eller invånare i den digitala världen.

Det skiljer generationerna åt

Intresserade av:

 • 40-talister: mat, vin, resor, historia, kultur, ekonomi, litteratur
 • 60-talister: resor, nöjen, nyttig mat, träning, film, mat, vin
 • 90-talister: film, träning, musik, mode, nöjen, hälsa, resor

 

Val av bank:

 • 40-talister: Handelsbanken, SEB, Skandiabanken
 • 60-talister: SEB, Danske Bank, Länsförsäkringar Bank
 • 90-talister: Nordea, Swedbank, ICA-banken

 

Val av yrke:

 • 40-talister: administration/ekonomi, pedagogiska yrken, sjukvård
 • 60-talister: teknik/IT/telecom, administration, sjukvård
 • 90-talister: sälj/marknadsföring, hotell/restaurang, sjukvård

Vill du att vi kontaktar dig

Behåll och utveckla dina kunder

Behåll och utveckla dina kunder

Ta hand om dina befintliga kundrelationer

 • Förbättra dialogen med händelsestyrd marknadsföring
 • Maximera intäkterna med större andel av kundernas inköp
 • Öka kundnöjdheten och behåll fler kunder
Läs mer