Artiklar Smart data Smarta beslut Analys

Så går det till att ta fram årets Superföretag

För trettonde året i rad har Bisnode och Veckans Affärer tagit fram listan över årets Superföretag – en totalundersökning av alla svenska aktiebolag. Men kraven är stenhårda – bara drygt en promille av alla bolag hamnar på listan. Trots det är det fler än någonsin som förtjänar att kallas för Superföretag 2017.

– Egentligen är kriterierna vi använder så tuffa att inga företag borde komma igenom det nålsögat. Av 430 000 svenska aktiebolag är det bara 641 som klarar kraven för att hamna på Superlistan. De här bolagen förtjänar verkligen att kallas för Superföretag, säger Per Weidenman, senior analytiker från Bisnode som har varit med och tagit fram konceptet bakom listan.

Kriterierna för ett superföretag

Listan över Superföretagen skiljer sig från många andra, liknande listor. Det finns ingen jury eller krav på anmälan – utan sammanställningen bygger på bokslutsinformation från alla svenska aktiebolag (som omsatte mer än 10 miljoner förra året). Information som noggrant måste viktas och analyseras för att kunna bli jämförbar.

Just därför har Bisnode tagit fram en "supermodell" – som väger ihop och värderar olika parametrar som visar på företagens ekonomiska prestationsförmåga. För att bedöma varje enskilt företag jämförs sedan de ekonomiska prestationerna med referensvärden baserade på alla andra företag med motsvarande storlek och verksamhet.

Vilka är då parametrarna?

För att komma med på listan krävs det att företagen – fyra år i rad – lever upp till högt ställda krav på:

 • Tillväxt
 • Vinst
 • Avkastning
 • Effektivitet
 • Kapitalstruktur
 • Finansiering

– Det räcker alltså inte bara med ett eller två års bra resultat utan det är bevisligen fungerande affärsmodeller som premieras, säger Per Weidenman.

Förutom att listan mäts över fyra års tid utgår den även från företags och branschers specifika villkor. Det som räknas som en "superprestation" inom en bransch kanske inte är det i en annan.

– Ta till exempel lönsamheten. Hos en livsmedelshandlare är en vinstmarginal på 3-4 procent jättebra och för konsultföretag är motsvarande marginal 20-30 procent, det måste vi förstås ta hänsyn till, säger Per Weidenman.

Framgångsfaktorer bakom superföretagen

Även om vi kan hitta välkända jättar som Ikea Sweden och Volvo Lastvagnar på årets lista är det ofta svårt för de riktigt stora företagen att maximera alla parametrar över fyra år då det sker så många och stora transaktioner. Årets lista över svenska superföretag är i mångt och mycket en lista med många mindre och medelstora, entreprenörsdrivna företag.

– Jag tycker det är underbart att vi lyfter fram de här mindre bolagen och hjältarna som finns överallt i landet, inte bara Stockholm. Mediebevakningen av svenskt näringsliv fokuserar ofta på problem och skandaler. Men listan med superföretag lyfter fram de goda exemplen – hur bra det faktiskt går – både för Sverige och för svenskt näringsliv.

Men vilka är framgångsfaktorerna bakom ett Superföretag? Några företag undrar själva varför de är med på listan.

– Vi kan se att superföretagen gör saker och ting annorlunda än konkurrenterna. Ofta bryter de branschmönstret. Det kan vara allt ifrån att de mäter helt andra parametrar eller arbetar mer systematiskt än konkurrenterna.

Ytterligare en del som Per Weidenman och hans kollegor tittar på är hur stor del av företagen som utnyttjar extern finansiering. Även här skiljer sig superföretagen från konkurrenterna då de nyttjar den här typen av finansiering i mycket mindre utsträckning än andra bolag.

Att företagen själva håller koll på listan märks väl – genomslaget är stort. Många bolag hör av sig till Bisnode och vill försäkra sig om att de har rätt underlag.

– Jag tror att det handlar om bekräftelse. Att hamna på listan är ett kvitto på att företagen gör rätt saker, och att någon faktiskt ser och lyfter fram det.

Men det handlar inte bara om bekräftelse. Många företag som hamnar på listan blir också attraktiva för uppköp, fusioner och investeringar.

– Det är inte bara företag och media som är nyfikna på vår lista, utan även riskkapitalister och investerare, säger Per Weidenman.

Superföretagen – Så tar vi fram listan

 • Listan består av alla de svenska aktiebolag (med en omsättning över 10 miljoner det senaste året) som har haft bättre tillväxt, vinst, avkastning, effektivitet, kapitalstruktur och finansiering än andra jämförbara företag.
 • Det räcker inte att ha en bra utveckling i ett eller två år. Superföretagen har presterat väldigt bra under varje parameter under fyra års tid.
 • Varje företag och bransch bedöms efter sina förutsättningar, storlek och verksamhet. En "superprestation" inom en bransch behöver inte betyda att den är det inom en annan. På så vis går det att identifiera de bästa företagen oavsett låg- eller högkonjunktur.

 

Ladda ned Bisnodes Framgångsundersökning 2015

Rekordmånga Superföretag 2017

3 Superföretag (som varit med på listan 9 år i rad)

Engelssons postorder
"En postorderfirma som säljer jaktprylar på nätet. Det verkar ständigt krävas nya fleeceställ och kikarsikten vilket säger en hel del om att folk har det bra och pengar att spendera. Mycket tack vare ökade fastighetsvärden och hyfsade lönenivåer över tid."

Läs intervju med Stefan Engelson vd, Engelssons postorder

Fitness 24/7
"En gymkedja som har öppet dygnet runt säger väl också något om vad vi lägger våra pengar på. Ytterligare ett exempel på att våra köpvanor och konsumtionskraft leder till framgångsrikt företagande."

Besök sv.fitness24seven.com

Urban Strålin byggvaror
"Här har vi en grossist till byggvaruindustrin som har hakat på byggboomen och olika infrastruktursatsningar. Alla de här tre företagen har fokus på den inhemska marknaden, och det är just den makalöst starka hemmamarknaden som har varit den viktigaste faktorn för framgångsrikt företagande de senaste åren."

Besök www.xlbygg.se/urbans

Superföretagen med störst omsättning 2017 (Mkr)

 1. Volvo Lastvagnar 65 807
 2. Apoteket Hjärtat 12 522
 3. Ikea of sweden 7 330
 4. Biltema 4 942
 5. ÅF-Industry 4 264

Superföretagen med högst tillväxt 2017 (%)

 1. Inter Trim Trade 214 %
 2. Network Solutions Blekinge 138 %
 3. Falkenbergs Håltagning 136 %
 4. Dockans AB 134 %
 5. Nordic Designs & Brands 125 %

Superföretagen med störst vinstmarginal 2017 (%)

 1. Björnberget Fastighetsförvaltning 103 %
 2. Nordstrands Fastighetsmäkleri 83 %
 3. THQ Nordic 70 %
 4. Turborilla 64 %
 5. Upptec 62 %

Relaterad läsning

Veckans Affärer: Här är Sveriges 641 superföretag 2017 - hela listan

Så skapade vi ett Superföretag

Så skapade vi ett Superföretag

8 framgångsrika företagsledare ger sina bästa tips

Årets lista med Superföretag innehåller 641 svenska aktiebolag – men kraven för att komma med på listan är stenhårda. Vi frågade åtta företagsledare om vad som är receptet på deras framgång – och varför just de är med på årets lista.

Läs artikeln Så skapade vi ett Superföretag

för mer information kontakta

Få insikter, trender och inspiration från Bisnode Smart Insights