Artiklar Smarta beslut

Så blir ni ett Superföretag

07 okt 2016

iBiz Solutions kan i år fira statusen som Superföretag för femte året i rad. Men för VD Allan Hallén är det nionde året i rad han ser utmärkelsen landa på ett företag han leder. Innan han kom till IBiz Solutions fick nämligen hans tidigare företag samma hedersbevis under fyra år.

Allan Hallén har därmed en nära på unik inblick i vad som krävs för att bli ett Superföretag. Och det första rådet är förstås att det inte räcker att jobba mer än andra, utan man måste jobba smartare och mer målmedvetet.
- Höga mål är en förutsättning. Målet är aldrig att bli ett Superföretag, det är något du förhoppningsvis får på köpet om du sätter tillräckligt höga och utmanande mål. Sedan måste du hitta ditt företags plats på marknaden och definiera tydligt för både dig själv, medarbetarna och kunderna varför det just är du som bäst fyller den platsen, säger Allan Hallén.

Centrala begrepp

Marknadsposition, medarbetare, processer och metodik, företagskultur och kunder är fem begrepp Allan Hallén återkommer till. Marknadsposition kan kanske tyckas självklart, men Allan Hallén påpekar att det inte bara gäller att hitta en plats där man passar in och kan bedriva sin verksamhet. Alla internt måste veta, förstå och gilla varför företaget är där. De måste även förstå vilka fördelarna är med just den positionen. Då får man med automatik även en ”kultur” som är hållbar och stöttande gentemot mål och ambition. Varför man gör det man gör och varför man är på väg dit man är på väg.

Man viewing online portfolio of investments for savings and pension
"Superföretagen är ett uthållighetspris. Det händer inte över en natt och får man det flera år på rad visar man tydligt att man inte bara är en företagsbyggare utan även en samhällsbyggare."

Allan Hallén, VD, iBiz Solutions

Fakta superföretagen

Fakta superföretagen
  • För att komma med i rankingen krävs att bolaget fyra år i rad klarar högt ställda krav på tillväxt, lönsamhet och avkastning på kapital.
  • I snitt är det bara någon tiondels promille av de svenska företagen som lever upp till kraven.
  • 2016 kvalade 580 företag in på listan över Superföretagen. Det är omkring 100 fler företag än tidigare år.

Sedan får man inte glömma bort hur man levererar sina tjänster och kundvärdet – något som kräver en gemensam metodik, tydliga processer och etablerade verktyg för att nå hela vägen fram. Det är i alla fall modellen som fungerat för Allan Hallén och iBiz Solutions.

Men även kunderna måste med på resan. 
- Man måste gilla att sälja om man vill lyckas, oavsett bransch och oavsett roll. Det gäller alla typer av bolag, inte bara konsulter som oss. Tyvärr har säljet ofta en negativ klang i Sverige och det kan till och med anses mindre fint i vissa kretsar. Avdramatisera sälj och se till att alla internt kan och vill sälja företaget och dess tjänster eller produkter, för vi gör detta ihop, fortsätter Allan Hallén.

Så, vad innebär det att vara ett superföretag? 

För Allan Hallén är det ett bevis på att man gör rätt och att man är en av de allra bästa. Det är utmärkelsen till Superföretag som hamnar inramade i receptionen till skillnad från andra utmärkelser.

- Superföretagen är ett uthållighetspris. Det händer inte över en natt och får man det flera år på rad visar man tydligt att man inte bara är en företagsbyggare utan även en samhällsbyggare. Det är de här företagen som står för den riktiga tillväxten och i högre utsträckning än andra skapar nödvändiga arbetstillfällen.

Att driva och tillhöra ett tillväxtföretag är något han gratulerar sina anställda till när han får chansen. Det är i utveckling och tillväxt saker händer. Det är där man ständigt utmanas och utvecklas. Det är där framtiden ligger.

iBiz Solutions är idag en av de absolut främsta aktörerna i Norden inom systemintegration baserat på teknik från Microsoft, och i Sverige den absolut främsta.

Här kan du ta del av hela listan över Superföretagen 2016

Hela listan efter omsättning

Hela listan i alfabetisk ordning

Hela listan efter ort

Hela listan efter omsättningstillväxt

Hela listan efter vinstmarginal

Hela listan efter avkastning på eget kapital

Hela listan efter kapitalomsättningshastighet

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyhetsbrevet vänder sig till alla med intresse för tips, trendspaning och inspiration inom Smart Data.

Identifiera och nå nya kunder

Identifiera och nå nya kunder

Öka träffsäkerheten med unik data och skarpa analyser

  • Utveckla affären genom analys och förståelse för kunderna
  • Effektivisera marknadsföringen med riktade erbjudanden
  • Öka potentialen med hjälp av relevanta målgruppsurval
Läs mer