Artiklar Smart data Digital transformation Smarta beslut

Så växer kärleksbranschen med hjälp av smart data

På 2010-talet växer nätdejtingen så att det knakar. Branschens svenska aktörer omsätter redan över 300 miljoner kronor och hälften av svenskarna har använt nätet för att hitta kärleken. Med hjälp av smart data kommer framtidens nätdejting dessutom att kunna ta oanade steg framåt.

Att tjäna pengar på att hjälpa människor att hitta kärleken är inte något nytt. I USA grundades de första ”match making”-företagen i slutet av 1800-talet och på 1920-talet experimenterade man med olika algoritmer – precis som dagens dejtingsajter gör – för att hitta rätt man till rätt kvinna. Metoderna var dock inte så digitala; till exempel testade man att låta potentiella par lukta på varandras kroppsodörer. Genom att låta elektroder mäta pulsen när en kvinna och en man såg varandra för första gången skulle man också kunna mäta attraktionen mellan de två. Som av en händelse kan just detta exempel snart bli aktuellt igen, men mer om det längre fram. I vissa delar av världen har kärlekssökandet till och med ansetts vara så grundläggande att landets regering har lagt sig i. I Singapore, ett av de länder med lägst barnafödande i världen, hjälper till exempel The Social Development Network singlar att hitta kärleken.

Kärleksindustrin i digital transformation

Via regeringsinitiativ, kontaktannonser och blind date-trender har kärleksindustrin nu landat i den digitala eran. Och från att ha varit något pinsamt är det numera ett verktyg i var mans och kvinnas ficka. Varannan svensk har i dag dejtat online, och det är inte bara ett svenskt fenomen – 35 procent av USA:s par träffades till exempel på nätet. I Kina, där det länge bara var tillåtet att skaffa ett barn, finns det i dag ett överflöd av singelmän som eldar på dejtingindustrin. Kinas största dejtingsajt, Jiayuan, har över 140 miljoner medlemmar.

Nätdejtingen som globalt fenomen är med andra ord här för att stanna – och dess aktörer kommer att göra allt för att slå sina konkurrenter på fingrarna. När nätdejtingen gjorde sitt intåg funderade entreprenörerna i branschen på hur avancerad kodning skulle hjälpa till att matcha ihop kärlekstörstande singlar. Sen kom apparna som gjorde tvärtom – utifrån ett enda foto fick användarna säga ja eller nej genom att dra vänster eller höger på mobilskärmen. Dessa två extremer kommer båda att utvecklas vidare när nätdejtingen tar steget in i framtiden.

The Perfect Match med hjälp av smart data

– I dag får dejtingsajternas användare fylla i ganska mycket information om sig själva, och den informationen ligger till grund för att datorerna ska kunna hitta rätt matchningar. Men i framtiden kommer man att kunna matcha människor utifrån deras faktiska beteenden och preferenser – i stället för dem man uppger själv, förklarar Per Bäckman, som jobbar som analytiker på Bisnode.

Per arbetar med marknadsanalyser och hjälper företag att få en bild av sina kunder och deras behov med hjälp av smart data. Genom att analysera data från olika källor kan man få reda på mycket om individers preferenser och konsumtionsmönster. År 2016 kommer datan som används till största delen från offentliga källor, men i framtiden – och det är här det blir riktigt intressant för dejtingindustrin – kommer man att kunna använda sig av många fler datakällor.

– Med smart data kommer man att kunna få en helt ny bild av människors beteenden, behov och önskemål. Redan i dag finns det dejtingtjänster som, med hjälp av mobilens geopositionering, agerar utifrån var du befinner dig. Snart kommer vi säkert att se appar som ger dig tips utifrån vad du faktiskt tycker om. Du kanske till exempel tror att du föredrar mörkhåriga killar, men det är inte säkert att det stämmer och det kommer morgondagens appar att lista ut. Med all data som samlas in om dig kommer det också att bli svårare och svårare att försköna bilden av dig själv i din dejtingprofil.

shutterstock_52912849.jpg
"Med smart data kommer man att kunna få en helt ny bild av människors beteenden, behov och önskemål."

Per Bäckman, analytiker på Bisnode

Stalka och träffa rätt med smart data

– Nästan alla säger ju att de tycker om att träna, men snart kan det bli upp till bevis. Genom information från mängder av hälsoappar kommer man att kunna se hur många steg din potentiella dejt tog i går, hur ofta personen i fråga ger sig ut i löpspåret och – varför inte – hur många kalorier hen får i sig i veckan. Musiksmak, filmsmak och resvanor är andra saker som skulle kunna bli tillgängliga, antingen för alla eller för de datorer som försöker hitta kompatibla människor att skicka på dejt.

Här finns det mängder av affärsidéer för framtidens kärleksentreprenörer, men hur blir det då med den personliga integriteten? Och är det lagligt för företag att hämta in så mycket information om sina användare?

– Det här är såklart en knäckfråga, både moraliskt och juridiskt. Lagstiftningen släpar lite efter på det här området, men i dag är det lagligt förutsatt att användarna själva har godkänt det. Och i dag har de flesta godkänt klart mycket mer än de är medvetna om, genom att säga ja till användarvillkoren hos alla de stora nättjänsterna.

Innovativ digital teknik kan inte bara hjälpa företagen att koppla ihop människor – i en inte alltför avlägsen framtid kan smart data också svara på hur dejten gick.

– Man kan tänka sig system som använder pulsmätaren i smarta klockor för att bedöma hur dejten gick. Och ska vi bara se till de tekniska möjligheterna så finns det ju inget som hindrar att man med mobilernas position kan se huruvida dejtdeltagarna vaknade upp på samma adress, spekulerar Per Bäckman.

Swipa snabbare med smart data

Samtidigt som tekniken blir mer och mer avancerad finns det också en mottrend där det ska vara enkelt och gå snabbt att ta sina dejtingbeslut. Med succéappen Tinder är det inte svårare än att dra ett finger till höger eller vänster, och med appen Himynameis vill Olle Morin göra videopresentationer till det nya svarta i dejtingbranschen. 

Redan 2010 gav sig Olle Morin in på den spirande kärleksmarknaden med dejtingsajten Mazily. Nu har han även appen Himynameis, som ska göra videopresentationer till det nya svarta inom onlinedejting.

– Precis som i Tinderappen kan man välja ja eller nej, men i stället för att man presenterar sig med en bild så spelar användarna in en kort filmsnutt på fem sekunder. Vi tycker att det ger en mer heltäckande bild av personens karisma och personlighet än en bild gör. En film säger mer än 1000 bilder säger vi, och jag tycker att det stämmer.

Trött på att swipa utan resultat? Så lyckas du bättre med Smart data

Framtiden ser ljus ut för dejtingapparna, men konkurrensen är samtidigt stenhård för de enskilda aktörerna. I framtiden tror Olle Morin att två saker kommer att spela stor roll om man ska bli framgångsrik. Det första är bättre matchningar.

– Med all data och information om ditt beteende så kommer det att ske förbättringar i hur man kan matchas med ”rätt” personer. Säger du till exempel ”ja” till många rödhåriga killar så kommer du att få fler sådana förslag. Men man kan också tänka sig att apparna får tillgång till mer information och kan matcha med hjälp av vilka serier du följer, vilken musik du lyssnar på och så vidare. För både Mazily och Himynameis finns det dock en sak som är ännu viktigare i nuläget, och det är att utveckla funktioner för att hjälpa människor att faktiskt komma iväg på en dejt.

På Mazily skulle det till exempel kunna ske genom att användarna får ett förslag på ett närliggande event som de borde gå till tillsammans. På Himynameis skulle dejten kunna bli verklighet genom ett automatiskt dejtförslag om en match plötsligt befinner sig inom en radie av 500 meter.

– Oavsett hur man gör det så är det viktigt att vi kan hjälpa våra användare att dejta – det är ju ändå hela poängen. Och här finns det mycket kvar att göra, säger Olle Morin. 

Få insikter, trender och inspiration från Bisnode Smart Insights

Identifiera och nå nya kunder

Identifiera och nå nya kunder

Öka träffsäkerheten med unik data och skarpa analyser

  • Utveckla affären genom analys och förståelse för kunderna
  • Effektivisera marknadsföringen med riktade erbjudanden
  • Öka potentialen med hjälp av relevanta målgruppsurval
Läs mer