Artiklar Smart data Innovation

Hans Rosling – kungen av smart data

Hans Rosling har kallats global it-entertainer, data-rockstjärna och mannen som gav den animerade bubbelgrafen ett ansikte. Få har analyserat och visualiserat stora datamängder lika framgångsrikt som läkaren och professorn Hans Rosling. Smart data handlar om att dra slutsatser baserade på fakta istället för på förutfattade meningar, konstaterar han.

Sedan det internationella genombrottet och klicksuccén på föreläsningssajten TED Talks 2006 har Hans Rosling bjudits in till FN och Vita huset och fått såväl Googles grundare Larry Page som Bill Gates att bli hänförda. Roslings framgångar bygger på det som smart data i grunden handlar om: Att analysera stora mängder information och utifrån den se samband. Att skapa en bild av verkligheten som bygger på fakta i stället för magkänsla.

– Om man inte ser världen som den är fattar man beslut på felaktiga grunder. Okunnighet kan vara förödande, oavsett om det handlar om att bekämpa fattigdom eller att ta hand om sina kunder, säger Hans Rosling.

Hur Hans Rosling lärde sig förstå världen kan vi läsa i hans memoarer "Hur jag lärde mig förstå världen" utgivna i november 2017. Det är hans egna berättelse om hur en ung man från enkla omständigheter kunde använda vetenskapen för att ta sig ut i världen och förklara den på nytt. 

HansRosling-3.jpg
"Om man inte ser världen som den är fattar man beslut på felaktiga grunder. Okunnighet kan vara förödande, oavsett om det handlar om att bekämpa fattigdom eller att ta hand om sina kunder."

Hans Rosling

Hans Rosling

Hans Rosling
  • Levnadsår 1948 - 2017
  • Professor i Internationell hälsa på Karolinska Institutet
  • Grundare av stiftelsen Gapminder Foundation
  • Utmärkelser i urval: Årets folkbildare 2006, Kunskapspriset 2007, KTH:s stora pris 2010, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens guldmedalj 2010

Fakta som förändrar världsbilden

De fakta han har presenterat har utmanat människors världsbild. Stämmer det inte att världen har blivit fattigare? De flesta var övertygade om motsatsen.

– Det finns så många förutfattade meningar. Till viss del beror det på att medierna i första hand ägnar sig åt att bekräfta de föreställningar som människor redan har, även om de är felaktiga, säger Hans Rosling.

Det är hans son Ola Rosling som har utvecklat programmet Trendalyzer som visualiserar den statistik som Hans Rosling visar under sina föreläsningar. I mars 2007 köpte Google mjukvaran. För pengarna finansierar nu Hans Rosling stiftelsen Gapminder, vars hjärtefråga är att skapa enklare tillgång till världens offentliga information.

Database hugging disorder

Men att utvinna relevant information ur big data och förvandla den till smart data är förenat med flera utmaningar. Förutom att informationen ofta är spridd på många olika ställen är datan sällan kompatibel. Det blir inte lättare av att många som har byggt upp en databas skyddar den med näbbar och klor.

– Jag kallar det för DBHD – Database hugging disorder. Man kramar om den databas man kanske har ägnat tio år av sitt liv att bygga upp. Det är en naturlig reaktion som dessvärre försvårar för alla som vill använda datan på innovativa sätt. Om det vore lättare att samköra skulle företag och organisationer kunna bli mycket mer intelligenta, säger Hans Rosling.

Under förutsättning att man ändå får tillgång till stora datamängder gäller det att hantera den på rätt sätt.

– I London påvisade internetaktivister hur hög risken för att dö i hjärtinfarkt var i olika stadsdelar. Det blev inte relevant eftersom man inte tog med medelålder i beräkningen. Befolkningen i vissa stadsdelar var äldre och naturligtvis drabbas de oftare av hjärtinfarkt. Man måste förstå vilken data man hanterar, annars riskerar man att jämföra äpplen och päron.

Sannolikhetsteori om individen

Nyligen återvände han till Sverige från Las Vegas, där han stötte på ett exempel på hur företag kan använda information om sina kunder.

– Jag skulle hyra en bil och betala med mitt American Express-kort, men betalningen stoppades. American Express kunde med bakgrund av vad de vet om mig dra slutsatsen att jag inte är en person som borde vara i Las Vegas, säger Hans Rosling. Spärren slog till eftersom det fanns risk för att kreditkortet var stulet. En professor i internationell hälsa borde inte spela roulett i kasinostaden, var slutsatsen.

– Men de hade missat att Las Vegas numera också är en stor stad för vetenskapskonferenser, konstaterar Hans Rosling och skrattar.

Att använda data på rätt sätt

Exemplet väcker naturligtvis frågor om integritet och intrång i privatlivet.

– När ett företag kan lista ut att en kvinna är gravid och skickar reklam för blöjor till henne innan hon har berättat för sina föräldrar att hon är med barn har det gått för långt. Andra sidan av myntet är att om vi får tillgång till data om en människa kan vi inom forskning och medicin använda kunskapen till att dra rätt slutsatser om vilken behandling som behöver sättas in och i bästa fall förebygga sjukdomar. Om man respekterar integriteten öppnar all tillgänglig data upp fantastiska möjligheter, säger Hans Rosling.

Få insikter, trender och inspiration från Bisnode Smart Insights

Integrera kvalitetsdata i dina affärsprocesser

Integrera kvalitetsdata i dina affärsprocesser

Ta smarta beslut med hjälp av effektiv datahantering

  • Minimera kostnader med smartare processer
  • Spara tid med automatiserad datahantering
  • Effektivisera datamatchning med realtidsuppdateringar
Läs mer