Experter varnar för ökat antal företagsbedrägerier

21 apr 2020

Coronavirusets framfart är en enorm påfrestning på den globala ekonomin. Många företag har redan gått i konkurs medan andra kämpar för att hålla sig kvar genom att permittera personal med mera. Vi har pratat med två experter om vad den ekonomiska krisen kan betyda för företagsbedrägerier. Nya fenomen och behov av extra vaksamhet verkar vara att vänta.

Anders Björkenheim föreläser och utbildar företag inom bedrägeriprevention. Enligt honom kan vi inte annat än vänta att vi kommer se en ökning inom bedrägeriverksamhet – direkt kopplad till det rådande ekonomiska läget.

"Allt viktigare för företagen att följa Betalningsindex och se om nya kunder och leverantörer gjort sina betalningar i tid"

Anders Björkenheim

 
 
– Vi kommer se nya aktörer som ger sig in i bedrägeribranschen. Nybörjare helt enkelt som kanske inte alls hade tänkt att använda sitt bolag som brottsverktyg som nu är under hård ekonomisk press. Man kommer passa på att ta lite lån, fixa lite telefoner, köpa en bil – och sen skriva över företaget på en målvakt.
Anders Björkenheim

Men nybörjarna kommer också göra misstag och borde gå att upptäcka i tid. Anders Björkenheim fortsätter:

– Vi som jobbar med att upptäcka bedrägerier i tid tittar bland annat på när en styrelsemålvakt tillträder och en adressändring görs för styrelsen. Vanligtvis gör man det efter en konkurs, men här kommer många företag som inte gjort detta förut klanta sig och göra detta för snabbt.
 

Ha koll på betalningsindex

3 snabba tips:

  • Får du frågor om snabba leveranser eller stora partier utan personen eller företaget att efterfråga rabatter? Dra öronen åt dig. Ställ frågor om beställningen!
  • Det kan vara frestande i svåra tider att ta in styrelsemålvakter. Gör det inte – du kommer att brännmärkas som företagare.
  • Har du inte möjlighet att öka er kreditbevakning? Ta hjälp av Bisnode. Genom Bisnode Fraud Solutions kan vi ge dig beslutsstöd och bevakning av dina kunder.

Vi tittar på oroväckande signaler som icke-stabil styrelse, plötsliga adressändringar, var man bor, vart företaget är lokaliserat, kreditaktivitet och mycket mer.

Det nya föränderliga ekonomiska läget innebär att de riskfaktorer man tittar på hos företag behöver synas i sömmarna.  

– Vanligtvis kollar man på senaste årsredovisningen och begär in balans- och resultatrapport innan man skaffar en ny kund eller leverantör, säger Anders Björkenheim. Men även om sifforna är så färska som från februari 2020 så säger de ju ingenting om det aktuella läget för företaget. I stället blir det allt viktigare för företagen att följa Betalningsindex och se om nya kunder och leverantörer gjort sina betalningar i tid.


Tomas Nylander, senior analytiker på Dun & Bradstreet, kan ännu inte se några stora ökningar av bedrägerier, men håller med Anders Björkenheim om att det är att vänta.

– Jag tror att alla, även de som sysslar med företagsbedrägerier, fortfarande är i chock över det rådande läget. När det lagt sig och man allokerat sina resurser igen kommer vi troligtvis se en ökning. Några av de företag vi haft ögonen på har dock redan hunnit gå i konkurs.

Detaljhandeln och byggvarubranschen extra utsatta

Han tar upp de statliga stöd som nu sätts in, som exempelvis permitteringsstödet, som nåt som kommer utnyttjas av bedragare. Men Tomas Nylander, som dagligen jobbar med kreditbedrägerier, ser även att detta kan öka.

– Inom tjänstesektorn behöver du inte vara nämnvärt orolig men har du företag inom detaljhandeln eller byggvarubranschen till exempel, då ska du vara aktsam. Företagen bör lägga mer tid på att granska inkommande ordrar för att undvika att bli utnyttjade av personer som köper saker men sedan inte betalar. Vill någon beställa en stor, snabb order – ställ frågor om varför!

Låt oss hjälpa till med att skydda ditt företag mot bedrägerier

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig inom kort:

Läs vår policy om sekretess