Digital transformation Smart data Artiklar Innovation

Så blev programmering för barn en succé

Sedan starten på Irland 2011 har CoderDojo utvecklats till en global rörelse som helt utan kostnad lär barn och ungdomar att programmera spel, appar och hemsidor. Bisnode drar sitt strå till stacken genom att då och då låna ut huvudkontoret till CoderDojo Stockholm.

Det är lördag morgon och klockan närmar sig tio. Entrén till Bisnodes huvudkontor på Rosenborgsgatan i Solna fylls sakta men säkert av förväntansfulla barn som tillsammans med sina föräldrar väntar på att veckans självklara höjdpunkt ska dra igång: CoderDojo.

CoderDojo är en global rörelse med rötter i Irland som kostnadsfritt lär tjejer och killar i åldrarna 7 till 17 år att programmera spel, appar, webbsidor och annat. Sedan 2012 finns konceptet i Sverige och sedan ifjol är Bisnode ett av företagen som på rullande schema ställer sina lokaler till förfogande varje lördag mellan 10–12, då CoderDojo Stockholm äger rum.

– Det är väldigt roligt att träffa alla unga människor som vill testa att koda eller få hjälp med olika projekt. Det ger så mycket energi och för mig är det här det bästa sättet att börja helgen, säger Beatriz Boström som är en av CoderDojos många programmeringskunniga mentorer som ställer upp ideellt varje vecka för att lära ut kod till barn och ungdomar.

Coderdojo
”Det är lätt att tänka att de unga föds med en iPhone i handen, men vi tror att det är viktigt att de även förstår den bakomliggande teknologin och vad man kan använda programmering till.”

Beatriz Boström, mentor på CoderDojo

Förkunskaper är inget krav

Platserna till CoderDojo Stockholm släpps på tisdagar och bokas vanligen upp på bara några timmar. Precis som vanligt är det fullt hus denna lördag och efter en kort introduktion delas barnen upp i olika grupper beroende på sina förkunskaper. Vissa är nybörjare och börjar med grunderna, medan andra är rutinerade stammisar som vill få hjälp att fortsätta utveckla projekt de arbetat med i veckor. Alla är lika välkomna.

– CoderDojo vill främja intresset för IT bland unga. Det är lätt att tänka att de föds med en iPhone i handen, men vi tror att det är viktigt att de även förstår den bakomliggande teknologin och vad man kan använda programmering till, säger Beatriz Boström som arbetar med kvalitetssäkring av mjukvara när hon inte lånar ut sin tid som mentor på CoderDojo.

Joakim Skog är den på Bisnode som tagit initiativ till samarbetet med CoderDojo, som betyder att Bisnode tillsammans med företag som Skype, Spotify och ÅF lånar sina lokaler några lördagar per termin till CoderDojo. Han berättar att en viktig anledning till att Bisnode engagerat sig är att det enligt EU kommer saknas en miljon programmerare till 2020.

– Vi är ett tech-tungt bolag och vill gärna dra vårt strå till stacken genom att få barn intresserade av den kreativa och utvecklande sidan av programmering. Att koda är inte nördigt, utan lika kreativt som att måla eller spela instrument. De som kommer hit börjar skapa ett spel på bara några minuter och tycker det är jättekul, säger Joakim Skog.

Bisnode_foto_oskar_omne002.jpg
”Vi är ett tech-tungt bolag och vill gärna dra vårt strå till stacken genom att få barn intresserade av den kreativa och utvecklande sidan av programmering.”

Joakim Skog, Innovation Specialist & Intrapreneurial Disruptor på Bisnode

Coderdojo i Siffror

Coderdojo i Siffror
  • Grundades 2011 på Irland och finns idag i omkring 60 länder över hela världen.
  • Välkomnar alla tjejer och killar mellan 7–17 år som vill lära sig programmera webbsidor, spel, appar och annat.
  • Är alltid kostnadsfritt och inga förkunskaper krävs för att vara med.  Finns på 14 ställen runt om i Sverige.

Programmering för barn – en kulturgärning

Joakim beskriver Bisnodes engagemang som en kulturgärning och hoppas att fler företag ska haka på i framtiden. Insteget är lågt. Allt som behövs är att man hör av sig till CoderDojo och får en plats i deras schema. Sedan är det bara att egentligen bara att låsa upp dörrarna och kanske ställa fram kaffe så att föräldrarna har något att göra medan de väntar på sina barn.

– Det är jättekul för Bisnode som företag att släppa in folk i lokalerna och sudda ut gränsen mellan oss och omvärlden. Det här har också fått jättestort genomslag internt, så allt fler av våra anställda börjat intressera sig för att själva bli mentorer, säger Joakim Skog.

Tiden går fort när man har roligt och efter två timmar är det redan dags att smälla ihop locken på de bärbara datorerna för den här gången. Under vissa protester från en del barn som gärna fortsätt lite längre. Beatriz Boström från CoderDojo är dock nöjd med dagen – och inte minst med att det var flera tjejer som tog chansen att vara med.

– IT marknadsförs traditionellt mot killar. Föräldrarna tänker inte på det, men det blir lätt storebrorsan som får testa. Därför blir jag så glad när jag ser en lillasyster som sitter med och hjälper brorsan. När syrran väl fått prova finns det inte en chans att brorsan får åka själv nästa gång, säger Beatriz Boström.

Vill du också stötta CoderDojo?

1. Bli mentor

Kan du tänka dig hjälpa ungdomar att lära sig grunderna i programmering? Du måste inte ställa upp varje vecka, utan kan komma och hjälpa till när det passar dig. CoderDojo behöver alltid duktiga mentorer.

2. Erbjud din lokal

Har du en lokal med öppen wifi, många eluttag, sittplatser och kanske även datorer på plats? Tveka inte på att höra av dig till CoderDojo så får du veta mer om hur de kan använda din lokal.

3. Donera utrustning

Har du en gammal (max 3 år), men fungerande laptop som du inte använder? Donera den till CoderDojo, så kan även barn utan egen dator vara med i de lokaler där det inte finns tillgång till lånedatorer.

Besök www.coderdojo.se för att hitta närmaste dojo eller www.coderdojostockholm.se för nästa tillfälle i Bisnodes lokaler.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyhetsbrevet vänder sig till alla med intresse för tips, trendspaning och inspiration inom smart data.