Artiklar Datadriven marknadsföring

Bli en vinnare i framtidens resebransch

07 okt 2016

Förr i tiden började de flesta svenskar sina resor med att välja resebyrå. Med uppkomsten av bokningssajter gick vi över till att välja destinationen först och flygbolaget därefter. Nu ser det ut att skifta igen; först bestämmer vi när vi vill åka, sedan vart och hur. Utvecklingen gör det svårare att veta vilka dina kunder egentligen är – men det är viktigare än någonsin.

Trenden är tydlig, researrangörerna hamnar längre och längre från resenärernas beslutsfattande.
- Konsumenterna har tillgång till ett mycket större utbud och det gör det allt viktigare att lära känna dem på djupet. Det är så du kan behålla dem och också så du kan hitta nya kunder, säger Per Selin, Analytics Manager på Bisnode. 

Med bokningssajter som Google Flights, och med tjänster som Hotels.com och inte minst Airbnb, har marknaden förändrats i grunden. Och det kommer den fortsätta att göra, tror Per Selin.
– Förut försökte vi förutse framtiden genom att titta på hur det såg ut i går, men det kan vi inte göra längre. Marknaden utvecklas helt enkelt för snabbt och i riktningar vi inte kan förutse. Det pågår i alla branscher och nyckeln till framgång är densamma överallt. Du måste lära känna dina kunder på individnivå.

Young man hiking pulls out hand to get assistance
"Konsumenterna har tillgång till ett mycket större utbud och det gör det allt viktigare att lära känna dem på djupet. Det är så du kan behålla dem och också så du kan hitta nya kunder."

Per Selin, Analytics Manager på Bisnode

 

Lär känna dina kunder utifrån livsfas

Så vilka är dina kunder, hur ser deras liv ut och varför väljer de dig? När du vet det så kan du tala till dem på rätt sätt och sälja resor och upplevelser som de faktiskt är intresserade av. Dessutom kan dina befintliga kunder hjälpa dig att hitta framtidens bästa kunder.
– Vi reser ju olika mycket i olika faser av våra liv. Genom att utgå från de kunder som reser mycket i dag är det möjligt att hitta dem som troligen kommer att resa mycket om några år. Det är dessa du ska marknadsföra dig mot på lång sikt.

Men hur lär man känna sina kunder? Lyckligtvis är resebranschen inte den enda bransch där utvecklingen går snabbt framåt. Detsamma gäller för analysbranschen. Den enorma mängd data som produceras varje dag, och som kallas big data eller smart data, gör det möjligt att lära känna dina kunder och deras behov på djupet. Utgångspunkten är något som kallas prediktiv analys och utgår från ditt eget kundregister. Per Selin förklarar hur man gör i tre steg.

Prediktiv analys i tre steg 

  •  Identifiera era mest lönsamma kunder med hjälp av intern data.
  • Kombinera med extern data. Bisnodes modell bygger på fler än 20 datakällor fyllda med högkvalitativ data. Med hjälp av den datan kan du få hela ditt kundregister indelat efter personlighetstyp, livsfas, köpbeteende och köpkraft – faktorer som kan avslöja mycket om konsumtionsmönster och behov. 
  • Se vilka mönster du kan hitta. Hör alla dina lönsamma kunder till samma personlighetstyp eller är de i samma livsfas? Detta säger i så fall mycket om hur du ska marknadsföra dig, och mot vilka.

Kunskap ger insikt om marknadsföring

– Med hjälp av prediktiv analys kan du få ut otroligt intressant information om din kundstock. Köpkraften säger såklart mycket om vilka kunder du ska marknadsföra dig mot, men personlighetstypen säger kanske ännu mer. Vi kan se om en person är benägen att åka tillbaka till samma plats år efter år – eller om de tvärtom medvetet väljer att inte åka tillbaka till samma resmål. Det gör ju stor skillnad för hur du ska kommunicera med dem, säger Per Selin.

Genom att kombinera dina externa data med smart data kan du se om dina kunder är förändringsbenägna eller konservativa, kostnadsmedvetna eller trygghetsfokuserade och mycket, mycket annat. Det kan ge dig viktiga insikter i vilka du ska sälja till och hur du ska prata med dem.

Varje destination har mycket att erbjuda och med hjälp av prediktiv analys får du reda på vad dina olika kunder vill ha. Sol och bad, god mat, äventyr eller något helt annat.

– En kollektivist är mer benägen att åka på en gruppresa medan en äventyrare knappast vill höra om svenskrestauranger på Gran Canaria. Däremot kanske äventyraren vill åka och hajka på Gran Canaria. Allt handlar om att kommunicera på rätt sätt, och genom att känna dem på djupet så är det nu möjligt.

Fakta/Så lyckas du i resebranschen

  • Lär känna dina kunder på djupet. Ta reda på vilka de är och hur deras behov ser ut – och kommunicera med dem utifrån deras förutsättningar.
  • Fokusera på dina mest lönsamma kunder. Använd dem som mall för att hitta likasinnade personligheter, de kan bli dina bästa kunder i framtiden.
  • Tro inte att du kan göra som du alltid har gjort. Utvecklingen går snabbt framåt och hur det såg ut i går säger inte längre så mycket om hur det kommer att se ut om några år.
  • Även om du bara erbjuder resor till en destination – glöm inte att du kan sälja på flera olika sätt.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyhetsbrevet vänder sig till alla med intresse för tips, trendspaning och inspiration inom Smart Data.

Få agerbara kundinsikter idag!

Få agerbara kundinsikter idag!

Bisnodes lösningar för kundanalys

  • Förstå vad dina kunder tänker.
  • Mät alla kanaler i real-tid.
  • Integrera med ditt CRM-system.
Läs mer