Artiklar Smart data Datadriven marknadsföring

5 saker som förutspår kundens nästa köp

07 okt 2016

Vill du förutspå dina kunders framtida behov? Med hjälp av data och riktigt smart analys kan du få veta vilka personer som sannolikt kommer att köpa en ny bil snart, teckna ett nytt privatlån eller bli föräldrar. Kort sagt, konsumenter som trätt i en ny livsfas med nya behov, köpbeteenden och intressen. 

För en generation sedan var det lättare att förutspå hur olika kundgrupper skulle bete sig – och hur de konsumerade. Man skaffade barn vid samma ålder och bodde länge på en och samma plats. Så ser det inte ut längre. I dag är variationen mycket större, livsvalen många fler och en 25-åring kan ha mycket mer gemensamt med en 50-åring än med en person i sin egen ålder.

Det är redan idag viktigt att anpassa sin kommunikation till en allt mer kräsen konsumentgrupp och inom kort kommer det att vara avgörande. Med hjälp av data, högkvalitativ databasanalys av offentliga datakällor tillsammans med insamlad undersökningsdata, kan du lära känna dina kunder ännu bättre.

- Görs analysen på rätt sätt kan du få svar på mängder av frågor om hur personerna fungerar som individer, vilka värderingar de har och i vilken fas i livet de befinner sig. Det ger i sin tur viktig information om deras konsumtionsbehov, säger Sara von Schoultz, senioranalytiker på Bisnode.

Three business people discuss graphs on screen in meeting room
"Görs analysen på rätt sätt kan du få svar på mängder av frågor om hur personerna fungerar som individer, vilka värderingar de har och i vilken fas i livet de befinner sig."

Sara von Schoultz, senioranalytiker på Bisnode

Här är fem saker som kan ge ledtrådar till kundens nästa köp:

Kundens köpkraft

Vilken inkomst man har säger inte alltid så mycket om köpkraften. En person med 30 000 kronor i lön som nyss köpte hus har troligtvis mindre pengar kvar i plånboken när räkningarna är betalda än en person med motsvarande lön som har bott i samma hus i 10 år. Med data kan du få reda på om hela hushållets köpkraft är hög eller låg.

Kundens personlighet

Baserat på mängder av data har Bisnode delat in Sveriges befolkning i tio personlighetstyper, så kallade personas. "Äventyraren" är till exempel en köpstark person som vid 66 års ålder hellre båtluffar ett år i Karibien än sparar pengar till nästa generation. Alla personas har olika preferenser och värderingar, vilket påverkar såväl vad de köper som hur man som företag bör kommunicera med dem. 

Kundens livsfas

Var i livet befinner sig din kund? Nu för tiden kan en 55-årig man likaväl vara småbarnsförälder som morfar. Kundens livsfas sätter ramen för vad kunden är intresserad av och dessutom för hur man bäst får kundens uppmärksamhet.

Kundens nästa köp

Genom att kombinera stora mängder data med historiska konsumtionsmönster kan man räkna ut vad varje kund sannolikt kommer att handla härnäst. Det är i dag möjligt att säga att ”Olle med cirka 70 procent sannolikhet kommer att flytta inom ett år, och han kommer därför behöva såväl bolån som hemförsäkring”.

Kundens värde

Människors liv följer en konsumtionscykel. I vissa perioder konsumerar man mer och i andra mindre. Genom att analysera kundens personlighet tillsammans med densammes livsfas och köpkraft kan man göra prognoser över hur mycket olika individer kommer att konsumera i framtiden. Det kan ge en viktig indikation på den totala kundstockens värde för åren som kommer samt hjälpa företag att identifiera de kunder som kommer att vara särskilt värdefulla framöver.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyhetsbrevet vänder sig till alla med intresse för tips, trendspaning och inspiration inom Smart Data.

Behåll och utveckla dina kunder

Behåll och utveckla dina kunder

Ta hand om dina befintliga kundrelationer

  • Förbättra dialogen med händelsestyrd marknadsföring
  • Maximera intäkterna med större andel av kundernas inköp
  • Öka kundnöjdheten och behåll fler kunder
Läs mer