Artiklar Digital transformation Analys

12 budord inför framtiden

De digitala framstegen avlöser varandra, och det som var högteknologi för ett par år sedan finns idag i var och vartannat hem. Kevin Kelly, en av vår tids viktigaste teknikgurus, presenterar i sin nya bok tolv oundvikliga teknologiska faktorer som kommer att forma våra närmsta 30 år.

För ett tag sedan lyckades en dator besegra en människa i spelet Go. Kanske inte så upphetsande, förrän man får reda på att forskare inte räknat med att detta skulle ske på minst tio år. Datorerna blir smartare och bättre för varje dag, och en som tittat närmre på teknologins inverkan på oss människor är författaren och tekniktänkaren Kevin Kelly.

Mångsysslaren Kelly, som till utseendet påminner lite om en frikyrkopastor, var bland annat en av grundarna av det inflytelserika populärteknologiskt inriktade magasinet Wired. Och han är idag en av de främsta moderna filosoferna inom digital kultur och teknik. En utveckling han har följt på nära håll sedan 70-talet.

Kevin Kelly sitting down, hands behind his neck. B&W photo


I somras kom Kelly ut med sin senaste bok The Inevitable (Det oundvikliga) där han siar kring hur våra teknologiska framsteg kommer att forma de nästkommande 30 åren. I boken beskriver Kevin Kelly tolv breda och samhällsomstörtande tekniktrender som kommer att forma framtiden och som är viktiga att förstå för den som vill ligga steget före. Dessa är:

Från hårdvara till mjukvara

Vi kommer i allt snabbare takt att gå från fasta produkter och hårdvaror till att ständigt uppgradera mjukvaror genom prenumerationer och digital service.

Artificiell Intelligens

Den artificiella intelligensen kommer inte längre att modelleras för att efterlikna människor, utan kommer i större utsträckning utvecklas ändamålsenligt för produkter och uppdateras via molnet. Enligt Kelly kommer AI att bli lika viktig uppfinning för människan som elen.

Streaming

Det kommer att finnas starka strömmar för precis allting, i realtid. Det sömlösa strömmandet av information kommer att minska avstånd och successivt sudda ut linjerna mellan nära och långt borta.

En värld av skärmar

I framtiden kommer alla ytor att bestå av skärmar. Vill du att ditt sovrum ska se ut som att det ligger i slottet i Versailles? Det kommer det att finnas en app för.

Delade tjänster ökar

Ägandet kommer att upphöra. I stället har vi obegränsad tillgång till delade tjänster som ständigt utvecklas.

Delningsekonomi på framfart

Vi kommer att få en ökad delningsmarknad där alla enkelt kommer att kunna erbjuda sina tjänster och produkter globalt. Enligt Kelly är vi nu bara på steg två av tio på hans egna index för delningsekonomi.

Personaliseirng

Användarna kommer i allt större utsträckning att kunna anpassa sin digitala upplevelse efter behov. Alla digitala tjänster kommer att kunna anpassa sig med exakt precision efter dina önskemål.

Anpassade produkter

Allt fler kommer att kunna plocka isär befintliga produkter och anpassa med de beståndsdelar som täcker deras behov. Hårdvaror kommer enkelt att kunna kombineras på miljoner olika sätt.

Människa + maskin

Människan kommer, i en utsträckning som vi inte tidigare kunnat förutse, att integreras med datorer för att maximera maskinernas kunskaper och insikter om vår värld. Vi kommer att bli ett med våra datorer.

Digitala fotspår

Allt som kommer att gå att spåra, kommer att spåras. Vårt intåg i den virtuella verkligheten gör att vi kommer att vänja oss mer vid spårningen. Detta kommer bland annat att bidra till enorma framsteg inom medicinsk forskning.

Värdet av ifrågasättande

Intressanta frågeställningar kommer att få ett större värde än bra svar. Det är genom frågorna vi utvecklar vår digitala omgivning.

Den nya digitala revolutionen

Om 30 år kommer vi att se tillbaka på 2017 och tänka att ”på den tiden hade vi inte ens riktigt internet”. Då kommer vi att ha konstruerat ett system som kopplar ihop alla människor och maskiner globalt.

 

Vill du fördjupa dig ännu lite mer på temat? Här hittar du Jay Ogilvy's tankar om Kelly's bok "The Inevitable: Understanding the 12 Technological Forces That Will Shape Our Future" The Future According to Kevin Kelly

Få insikter, trender och inspiration från Bisnode Smart Insights

Automatisera dina affärsbeslut

Automatisera dina affärsbeslut

Använd smart data för mer effektiva beslutsprocesser i din dagliga verksamhet

  • Optimera din risk med automatiserade kreditprocesser.
  • Förstärk din marknadsföring med data, notiser och triggers.
  • Fatta kloka affärsbeslut med integrerad kvalitetsdata.
Läs mer