Vi hjälper dig att göra säkra bilaffärer

Minska risken för olönsamma affärer och missnöjda kunder

Varför är det viktigt att kontrollera om bilen har skulder?

Varför är det viktigt att kontrollera om bilen har skulder?

Sedan den 1 juli 2014 finns regler som syftar till att motverka att personer smiter undan betalningsansvar för fordonsrelaterade skulder genom att registrera s k bilmålvakter som ägare till fordonen. 

Reglerna innebär att kronofogden kan ta ett fordon i anspråk för betalning av obetalda fordonsrelaterade skulder. Det gäller även om någon annan än den som är betalningsskyldig till skulderna numera äger fordonet. För att undvika att hantera fordon med skulder är det viktigt att kontrollera fordon innan pengar och nycklar byter ägare. 

Hur gör jag för att få tillgång till informationen?

För att få tillgång till information om fordonsrelaterade skulder behövs ett kompletterande tillstånd från Transportstyrelsen. Kontakta vår Kundservice så hjälper vi dig. Du når oss på 08-558 059 00 eller på information.se@bisnode.com

Exempelrapport - Belopp skulder
Exempelrapport - Lista skulder 
Exempelrapport - Parkeringsanmärkning

Varför är det viktigt att kontrollera ett fordons historik?

Varför är det viktigt att kontrollera ett fordons historik?

I Sverige finns det idag över 220 000 importerade fordon. Av dessa har mer än 30% en s k "riskfaktor" (någonting som påverkar fordonets värde och beslut gällande köp, försäkring och finansiering)*

Bilar med en riskfaktor idag:

  • Antal importerade fordon: 226 093
  • Antal fordon med inkonsistent mätarställning: 113 604
  • Antal fordon som varit registrerade som taxi: 33 732
  • Antal fordon som varit anmälda som stulna: 25 589

Genom att hämta en CARFAX-rapport innan du handlar med ett begagnat fordon får du tillgång till viktig information och möjlighet att kontrollera om det motsvarar den säljande partens beskrivning.  när man köper begagnade bilar kan man få tillgång till avgörande biluppgifter som avslöjar om bilen lever upp till det som den säljande parten utlovat.

Exempel CARFAX-rapport

Vill du få tillgång till CARFAX-rapporter?

Goda nyheter - du har redan rapporterna på sidan "Grundinformation" som visas direkt när du sökt på ett registreringsnummer.

 

*Enligt den analys som CARFAX gjorde under första kvartalet 2018.